actul de donatie s-a facut an 2002.antre timp tata a decedat.nu m-am anteles cu sora sa renunte la partea de mostenire din partea tatalui.mama cedeaza an favoarea mea partea care i se cuvine.la ce sa ma astept din partea surorii an acest caz?
bunul imobil este bun propriu al tatalui (este mostenire, donatie) sau este achizitionat jumatate jumatate cu mama dvs?
daca este bun propriu al tatalui atunci mama dvs are dreptul ca sot supravietuitor la 1/4 din casa, deci un sfert iar restul de trei sferturi se imparte intre cei doi frati, dvs si sora. deci sora primeste jumatate din 3/4. daca de exemplu expertul spune ca totul valoreaza 100 lei (exemplu de calcul) atunci mama primeste in natura 25 lei iar copiii cate 37.5 lei.. desigur ca mama daca a avut venituri poate invoca o cota de contributie mai mare la anumiet imbunatatiri. daca e casa construita cu mama dvs atunci mama are jumatatea exclusiv a ei si 1/4 din jumatatea defunctului. adica din 100 lei , 50 sunt exclusiv ai mamei, inca 12.5 tot ai mamei si cate 18, 75 fiecarui copil.
asta daca invoca partea cu donatia ceea ce sigur ar face orice avocat.
de ce nu incercati sa va intelegeti cu dansa sa o despagubiti cu suma aferenta ca sa nu mai cheltuiti bani in instanta? numai taxa de timbru e 3% din valoarea bunurilor plus avocati...timp...
Succesiune
AriaAlexandra
Prietenului meu i-a murit tatal pe 20 noiembrie anul trecut. Nu a lasat niciun testament si nici nu a apucat sa treaca casa pe numele lui. Ca mostenitori este ... (vezi toată discuția)