avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

actul de donatie s-a facut an 2002.antre timp tata a decedat.nu m-am anteles cu sora sa renunte la partea de mostenire din partea tatalui.mama cedeaza an favoarea mea partea care i se cuvine.la ce sa ma astept din partea surorii an acest caz?
Cel mai recent răspuns: baietzika , utilizator 12:20, 14 Aprilie 2011
Buna ziua !
Precizati cine v-a donat bunul/bunurile ....
bunul imobil este bun propriu al tatalui (este mostenire, donatie) sau este achizitionat jumatate jumatate cu mama dvs?
daca este bun propriu al tatalui atunci mama dvs are dreptul ca sot supravietuitor la 1/4 din casa, deci un sfert iar restul de trei sferturi se imparte intre cei doi frati, dvs si sora. deci sora primeste jumatate din 3/4. daca de exemplu expertul spune ca totul valoreaza 100 lei (exemplu de calcul) atunci mama primeste in natura 25 lei iar copiii cate 37.5 lei.. desigur ca mama daca a avut venituri poate invoca o cota de contributie mai mare la anumiet imbunatatiri. daca e casa construita cu mama dvs atunci mama are jumatatea exclusiv a ei si 1/4 din jumatatea defunctului. adica din 100 lei , 50 sunt exclusiv ai mamei, inca 12.5 tot ai mamei si cate 18, 75 fiecarui copil.
asta daca invoca partea cu donatia ceea ce sigur ar face orice avocat.
de ce nu incercati sa va intelegeti cu dansa sa o despagubiti cu suma aferenta ca sa nu mai cheltuiti bani in instanta? numai taxa de timbru e 3% din valoarea bunurilor plus avocati...timp...
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
baietzika, utilizator
si faptul ca mama cedeaza in fav dvs e iar o forma de donatie care.... va va face iar probleme dupa moartea mamei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rentă viagera ContSters452138 ContSters452138 Am dat jumătate din casă soției mele și apoi ne-am dat în întreținerea unuia dintre copii. Menționez faptul că fiecare dintre noi are câte un copil ... (vezi toată discuția)
Succesiune AriaAlexandra AriaAlexandra Prietenului meu i-a murit tatal pe 20 noiembrie anul trecut. Nu a lasat niciun testament si nici nu a apucat sa treaca casa pe numele lui. Ca mostenitori este ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)