avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rentă viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rentă viagera

Am dat jumătate din casă soției mele și apoi ne-am dat în întreținerea unuia dintre copii. Menționez faptul că fiecare dintre noi are câte un copil din altă căsătorie și împreună avem feciorul la care ne-am dat în întreținere. Ceilalți copii nu și au dat abzicerea . Vă rog să -mi spuneți dacă eu mor și soția trăiește, pot ceilalți copii să ceară succesiunea, sau numai după decesul la amândoi. Și câte părți rămâne fiecăruia. Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Florentina Pomponiu , Avocat 21:35, 20 Ianuarie 2018
Buna seara,

dacă eu mor și soția trăiește, pot ceilalți copii să ceară succesiunea

Dupa orice persoana decedata se poate dezbate sucessiunea.

ne-am dat în întreținerea unuia dintre copii.

Ati incheiat un act notarial cu privire la aceasta intretinere.

Și câte părți rămâne fiecăruia

In cazul in care
A) ambii parinti decedeza:
- dupa tata (parte lui de 50%) va venii copilul din actuala casatoriei (25%) si cel din afara casatoriei (25%)
- dupa mama (parte ei de 50%) va venii copilul din actuala casatoriei (25%) si cel din afara casatoriei (25%)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Total:
- copilul din actuala casatoriei (50%)
- cel din afara casatoriei, din partea tatalui (25%)
-cel din afara casatoriei, din partea partea mamei (25%)

B) decesului unuia dintre soti (impartirea a 50% din mostenire):
- celalalt sot supravietuitor ia unul 1/4 din 50% = 12.5%
- copilul din actuala casatoriei 37.5/2 = 18.75%
- cel din afara casatoriei, din partea tatalui 37.5/2 = 18.75%

cu bine,

În acest caz pentru ca copilul ne îngrijește conform contractului de renta viageră, ce câștigă față de ceilalți frați.

Sandu1957 a scris:

Am dat jumătate din casă soției mele și apoi ne-am dat în întreținerea unuia dintre copii. Menționez faptul că fiecare dintre noi are câte un copil din altă căsătorie și împreună avem feciorul la care ne-am dat în întreținere. Ceilalți copii nu și au dat abzicerea . Vă rog să -mi spuneți dacă eu mor și soția trăiește, pot ceilalți copii să ceară succesiunea, sau numai după decesul la amândoi. Și câte părți rămâne fiecăruia. Vă mulțumesc.

In conf cu prevederile legile contractul de renta viagera se prezuma ca fiind o donatie. Daca nu este contestat de catre ceilalti copii proveniti dintr-o alta casatorie, bunul este scos din patrimoniul si ii revine 100% copilului care va ingrijeste.

Insa, daca pe cale judecatoreasca ceilalti copii proveniti dintr-o alta casatorie pot cere revocarea donatiei pe calea rezervei succesorale, bunul poate intra din nou in patrimoniul si atunci cotele sunt cele pe care vi le-am specificat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Florentina Pomponiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de renta viagera ContSters452138 ContSters452138 Care este diferența între copilul care ne îngrijește conform contractului de rentă viageră și ceilalți doi frați ai săi la împărțirea moșteniri. ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere și constituire uzufruct viager ContSters457659 ContSters457659 Transmit fiului meu din actuala căsătorie, nuda propietate asupra imobilului proprietatea mea , în schimbul asumării obligației de a ne intretine pe mine ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune vali_c vali_c Speta: Persoana I a decedat de curand. I a lasat in urma sotia si 5 copii. I a detinut un apartament impreuna cu sotia. Tatal lui I a decedat in urma cu 1 ... (vezi toată discuția)