Care este diferența între copilul care ne îngrijește conform contractului de rentă viageră și ceilalți doi frați ai săi la împărțirea moșteniri. Vă mulțumesc.
Mergeti cu contractul la un cabinet de avocatura pentru a va explica ce clauze sunt inscrise in acel contract . Probabil ca ati incheiat un contract de intretinere cu unul din fii , in schimbul proprietatii, caz in care ceilalti copii nu mai au nici un drept asupra acelui imobil.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dle @ Sandu1957, am citit postarile dvs, si situatia sta in felul urmator. In mod normal, daca actul juridic incheiat de dvs cu feciorul, nu este atacat dupa decesul dvs si al sotiei, de catre ceilalti doi copii, atunci imobilul ii ramane in deplina proprietate.
Daca insa, dupa decesul dvs, actul este atacat, sunt doua variante. Prima, in care ceilalti doi descendenti ataca actul si feciorul dovedeste (atentie el trebuie sa dovedeasca) ca acel contract de renta viagera nu este o donatie deghizata, caz in care imobilul ii ramane in deplina proprietate. Si a doua varianta, in care ceilalti doi descendenti ataca actul si in final se dovedeste ca acel contract a fost o donatie, caz in care este supus reductiunii si cei doi primesc jumatate din cat le-ar fi revenit in mod normal (oricum, cota este mica, insa exista, si daca doriti va fac si un calcul cu cat ar ramane feciorul).
Una peste alta, cele mai multe sanse sunt de partea feciorului care are actul facut cu dvs. Ati inteles?
Da.Doresc sa-mi faceți un calcul și să știu cu cât rămâne feciorul meu care ne îngrijește conform contractului.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In mod normal, presupunand ca imobilul este bun comun si apartine 1/2 si 1/2 celor doi soti, in cazul in care sotul decedeaza primul, si sotia ulterior, mostenirea se va imparti astfel, copilul sotului 3/16 din total, copilul sotiei 5/16 din total si feciorul comun 8/16 din total (adica 1/2).
In cazul in care actul juridic in discutie este atacat in instanta si supus reductiunii, celor doi copii le va reveni jumatate din cotele de mai sus, respectiv, 3/32 si 5/32, asta insemnand ca feciorul cu actul de intretinere va ramane cu 75% in cel mai rau caz. Desigur, este posibil ca doar unul din cei doi sa ceara reductiunea in instanta, caz in care feciorului ii va ramane si cota nesolicitata. Bineinteles ca nu este suficient doar ca cei doi sa ceara, ci este necesar sa li se si admita actiunea.