avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de renta viagera

Care este diferența între copilul care ne îngrijește conform contractului de rentă viageră și ceilalți doi frați ai săi la împărțirea moșteniri. Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:29, 28 Ianuarie 2018
Mergeti cu contractul la un cabinet de avocatura pentru a va explica ce clauze sunt inscrise in acel contract . Probabil ca ati incheiat un contract de intretinere cu unul din fii , in schimbul proprietatii, caz in care ceilalti copii nu mai au nici un drept asupra acelui imobil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dle @ Sandu1957, am citit postarile dvs, si situatia sta in felul urmator. In mod normal, daca actul juridic incheiat de dvs cu feciorul, nu este atacat dupa decesul dvs si al sotiei, de catre ceilalti doi copii, atunci imobilul ii ramane in deplina proprietate.
Daca insa, dupa decesul dvs, actul este atacat, sunt doua variante. Prima, in care ceilalti doi descendenti ataca actul si feciorul dovedeste (atentie el trebuie sa dovedeasca) ca acel contract de renta viagera nu este o donatie deghizata, caz in care imobilul ii ramane in deplina proprietate. Si a doua varianta, in care ceilalti doi descendenti ataca actul si in final se dovedeste ca acel contract a fost o donatie, caz in care este supus reductiunii si cei doi primesc jumatate din cat le-ar fi revenit in mod normal (oricum, cota este mica, insa exista, si daca doriti va fac si un calcul cu cat ar ramane feciorul).
Una peste alta, cele mai multe sanse sunt de partea feciorului care are actul facut cu dvs. Ati inteles?
Ultima modificare: Duminică, 21 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Da.Doresc sa-mi faceți un calcul și să știu cu cât rămâne feciorul meu care ne îngrijește conform contractului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal, presupunand ca imobilul este bun comun si apartine 1/2 si 1/2 celor doi soti, in cazul in care sotul decedeaza primul, si sotia ulterior, mostenirea se va imparti astfel, copilul sotului 3/16 din total, copilul sotiei 5/16 din total si feciorul comun 8/16 din total (adica 1/2).
In cazul in care actul juridic in discutie este atacat in instanta si supus reductiunii, celor doi copii le va reveni jumatate din cotele de mai sus, respectiv, 3/32 si 5/32, asta insemnand ca feciorul cu actul de intretinere va ramane cu 75% in cel mai rau caz. Desigur, este posibil ca doar unul din cei doi sa ceara reductiunea in instanta, caz in care feciorului ii va ramane si cota nesolicitata. Bineinteles ca nu este suficient doar ca cei doi sa ceara, ci este necesar sa li se si admita actiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rentă viagera ContSters452138 ContSters452138 Am dat jumătate din casă soției mele și apoi ne-am dat în întreținerea unuia dintre copii. Menționez faptul că fiecare dintre noi are câte un copil ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere și constituire uzufruct viager ContSters457659 ContSters457659 Transmit fiului meu din actuala căsătorie, nuda propietate asupra imobilului proprietatea mea , în schimbul asumării obligației de a ne intretine pe mine ... (vezi toată discuția)
Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ? Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot ... (vezi toată discuția)