avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice SUNT SAU NU IN LITIGIU ??
Discuție deschisă în Achiziţii publice

SUNT SAU NU IN LITIGIU ??

Sunt sau nu sunt in litigiu ?

Rog specialistii sa ma ajute. Una din societatile la care sunt actionar si administrator impreuna cu mai multe personae a fost data in judecata de o autoritate locala privind un debit restant. Societatea are si ea la randul ei de incasat sume din urma si va plati debitul atunci cand va imcasa.
Saptama trecuta alta firma la care sunt administrator si asociat cu mai multe personae a participat la o licitatie publica organizata de autoritatea locala mai sus vizata. Din pacate oferta aceastei societati din urma a fost descalificata deoarece eu in calitate de Administrator la prima firma sunt in litigiu cu autoritatea respectiva conform deciziei de descalificare communicata de ei.
Acum stau si ma intreb ce treaba are ce de-a doua firma cu faptul ca eu sunt administrator la amandoua si de ce faptul ca prima este in litigiu o descalifica automat pe a doua?
Ma gandesc sa fac contestatie deoarece din punctual meu de vedere cea de-a doua firma nu este in litigiu cu autoritatea respectiva.
Ce prevede legea in astfel de cazuri? Ce trebuie sa cuprinda contestatia in cazul in care ma decid sa o fac ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 08:11, 16 Aprilie 2011
In cadrul documnetatiie de atribuire la licitatie ati depus DECLARATIE

privind neîncadrarea în situatiile prevazute la art. 181. pentru asta va descalificat. Nu aveti ce sa contestati

Art 181 din O.U.G. nr. 34/2006 prevede:

"Art. 181 - Autoritatea contractantă are dreptul de a exclude dintr-o procedură pentru atribuirea contractului de achiziţie publică orice ofertant/candidat care se află în oricare dintre următoarele situaţii: a) a intrat în faliment ca urmare a hotărârii pronunţate de judecătorul-sindic; b) *** Abrogată de O.U.G. nr. 76/2010 c) nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România sau în ţara în care este stabilit; c1) în ultimii 2 ani nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile contractuale, din motive imputabile ofertantului în cauză, fapt care a produs sau este de natură să producă grave prejudicii beneficiarilor acestuia; d) a fost condamnat, în ultimii trei ani, prin hotărârea definitivă a unei instanţe judecătoreşti, pentru o faptă care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greşeli în materie profesională; e) prezintă informaţii false sau nu prezintă informaţiile solicitate de către autoritatea contractantă, în scopul demonstrării îndeplinirii criteriilor de calificare şi selecţie."

Ofertantul la care se refera acest articol este firma care a depus oferta si nu administratorul acesteia. In opinia mea ofertantul a fost exclus fara un temei legal.
Declaratia am depus-o in calitate de Administartor la cea de a doua firma, care nu se afla in nici un litigiu cu autoritatea respectiva.Vorbim despre doua persoane juridice diferite.
art. 181 din OUG 34/2006 NU FACE NICIO PRECIZARE IN ALT SENS SI ACOLO UNDE LEGEA NU DISTINGE NICI NOI NU TREBUIE SA DISTINGEM
Daca firma care se afla in litigiu nu are legaturi juridice cu prima firma(filiale, membre ale aceluiasi grup, etc.), chiar nu vad legatura.
Chiar si daca ar fi legaturi intre cele 2 societati este greu de sustinut descalificarea celei care a depus oferta. Art.181 se refera la ofertant (operator economic sau grup), respectiv operatorul/operatorii care au depus oferta.
Declaratia depusă cf. art.181 se da de catre reprezentantul legal in numele societatii nu in nume propriu.
Conform legii, consider ca trebuie acceptat. Chiar daca moral, nici eu nu consider corect, nu vad o alta interpretare, iar legea este lege, pana la schimbarea ei..
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
vlad nicolae, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furnizorul si declaratia de neincadrare in art. 181 corstef corstef Buna ziua Va rog sa-mi dati un sfat : Autoritatea contractanta solicita urmatoarea clarificare : sa confirmam in calitate de ofertant declaratia de ... (vezi toată discuția)
Licitatie cu dichis babule babule Un SC poate participa la o licitatie deschisa si apoi castiga daca nu sunt indeplinite prevederile art. 181 din OUG 34/2006. Este obligatorie declaratia ... (vezi toată discuția)
Numar minim de oferte adinutza.2008 adinutza.2008 La o licitatie avand criteriul de atribuire : oferta cea mai avantajoasa d.p.v.d economic, (publicata in SEAP) poate fi tinuta, dat fiind faptul ca a fost ... (vezi toată discuția)