Help!
Va rog sa ma ajutati cu parerile dvs avizate ( poate s-a confruntat cineva cu aceasta) in urmatoarea situatie:
- in 2005 firma la care lucrez ( o sucursala a unei persoane juridice din Grecia) a importat temporar utilaje pentru un proiect de constructii. S-a intocmit declaratie vamala de import temporar iar utilajele au fost folosite bine merci la lucrarea din Romania . Precizez ca utilajele erau proprietatea firmei mama din Grecia. Bineinteles ca importul temporar a fost prelungit din an in an.
In aprilie 2011, utilajele s-au pus in libera circulatie, firma a platit TVA ( deoarece operatiunea a fost inceputa inainte de aderare ), firma mama a intocmit factura catre sucursala cu data de aprilie 2011 si aici incepe marea mea dilema..... Din punctul de vedere al vamii, operatiunea este import, DAR utilajele sunt din Grecia si dreptul de proprietate al utilajelor a fost transferat in aprilie 2011 cand a fost intocmita factura.....ce facem? intocmim declaratia 390 sau nu? firma mama va declara operatiunea ca fiind LIVRARE INTRACOMUNITARA!....cum e corect: intocmim decl. 390 sau declaram import in decl. 300?
Va multumesc
din moment ce ati platit tva catre autoritatile vamale, nu mai puteti inregistra taxare inversa si automat nu puteti inscrie in decont operatiunea la achizitii intracomunitare.
asa cum dvs. la momentul respectiv ati intocmit DVI temporar, atunci si firma din grecia ar fi trebuit sa intocmesca declaratia vamala de export temporar.
din punctul meu de vedere firma din grecia nu ar trebui sa declare operatiunea in 390 si nici dvs.
Aveti dreptate si nu m-am gandit nici o clipa la decl. de export a firmei mama din 2005 ...am sa verific...insa dc este asa, cel mai sigur ca sucursala nu o sa aibe probleme la finante dc o sa declare in 300 ca import aceste utilaje! Si dc cineva o sa considere de la finante o sa considere importul - achizitie intracomunitara macar nu o sa platim amenda pt nedepunerea ei deoarece am platit TVA in vama deci este import....
Importuri !!!
stefpasca
Suntem o firma din Romania care am achizitionat o marfa din Elvetia. Marfa a fost vamuita in Austria de catre un transpotator (comisionar), care a ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390
andreap124
Buna ziua.
Am urmatoarea situatie...primesc factura de marfa de la filiala din Slovacia a unei firme din China, cu conditia de livrare FOB.Achit factura in ... (vezi toată discuția)