avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluare imobil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluare imobil

Ajutati-ma,va rog,cu inregistrarea in contabilitate a reevaluarii unui imobil.
Datele sunt urmatoarele:

Valoare de inventar = 116.299
Valoare amortizata = 34.350
Valoarea ramasa = 81.949 ( adica 261 de luni)

Val.reevaluata de catre un evaluator = 120.000 lei

Dif.din reevaluare = 3.701 lei

Inregistrare surplus din reevaluare : 212 = 105 = 3.701

Ajutati-ma ,in continuare,cu restul inregistrarilor . Cum fac cu amortizarea ?
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 00:11, 19 Aprilie 2011
recalcul, pentru durata ramasa si inregistrarile sunt cele curente (681=281)
Sa aveti in vedere ca in cazul in care mai sunt alte active de natura cladirilor trebuie reevaluata toata clasa .
Si ca diferenta de reevaluare este impozabila ( art 24 pct 5 indice 1) pe masura inregistrarii transelor de amortizare .
Multumesc mult.
Va rog,mai am o intrebare la d-voastra.Precum ati mentionat mai sus,diferenta de amortizare rezultata in urma reevaluarii este impozabila lunar,pe masura ce este inregistrata.Asta inseamna ca,lunar,trebuie sa inregistrez concomitent,trecerea la rezerve a acestei amortizari din reevaluare ? 105 = 1065 ?
Multumesc.
Trebuie sa fac inregistrarea pe care am mentionat-o mai sus 105 = 1065 in fiecare luna ,concomitent cu inregistrarea amortizarii din reevaluare care este nedeductibila la calclul impozitului pe profit ?
Va rog sa-mi spuneti daca stiti .Multumesc.
Abia acum am vazut intrebarea dvs ; puteti face inregistrarea trimestrial, nu lunar , la fiecare calcul al impozitului pe profit .
Inregistrarea contabila are rolul de a arata ca o parte din diferenta de reevaluare a fost deja impozitata pentru ca la momentul vanzarii activului reevaluat , diferenta de reevaluare devine impozabila , ca si castig al societatii si opinia mea este ca da, trebuie facuta .

Aveti mai jos si temeiul legal pentru cele de mai sus :
art 22
(5^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuată după data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizării fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate şi/sau casate, se impozitează concomitent cu deducerea amortizării fiscale, respectiv la momentul scăderii din gestiune a acestor mijloace fixe, după caz.

Alte discuții în legătură

Soldul contului 1065 la microintreprindere lucica21 lucica21 buna ziua. o soc.care in anul 2010 a fost platitoare de impozit pe profit si care avea in patrimoniu 2 mijloace fixe la care li s-a facut reevaluare la ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire ramolex ramolex o societate comerciala are in patrimoniu o cladire. la data de 31.12.2012 a efectuat o reevaluare. valoare de achizitie 200.000 lei amortizare cumulata ... (vezi toată discuția)
Reevaluare imobile vbarz vbarz Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu unele nelamuriri in ceea ce priveste reevaluarea. Am sa va descriu mai jos situatiile intalnite la firma ... (vezi toată discuția)