avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor -insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor -insolventa

Firma e in stare de insolventa ,a primit instiintarea acum 6 luni.Deja 1 angajat a fost dat in somaj,altul urmeaza sa fie dat.Directorul firmei va deschide o alta firma (bineinteles el va fi administrator la aceasta noua firma,a si deschis-o) .Suntem vreo 14 angajati in firma insolventa ;cum am spus, un angajat a fost pus in somaj ,altul e pe cale sa fie dat in somaj (pe ascuns ),altul isi da demisia si pleaca .Am fost chemati de director fiecare si ni s-a explicat ca aceasta firma este in stare de insolventa (probabil in viitor faliment zic eu si dupa greutatea cu care se platesc salariile si intarzierile lor),dar sa stam linistiti ca el va deschide o alta firma si ne va transfera pe totiin timp la firma noua .Cu salariile e greu nu se dau la timp ,se intarzie destul .Deja este un lichidator am inteles care se ocupa de managementul firmei.Intrebari si va rog sa-mi spuneti raspunsul si ce ar fi cel mai avantajos pt mine sa fac?Demisie de la firma insolventa sau directorul firmei care probabil va intra in faliment ne va da pe toti in somaj ?Eu am cerut sa fiu dat in somaj dar el a spus ca nu se poate ,ca treb sa-mi dau demisia.Mentionez ca eu am fost angajat la aceasta firma din somaj si firma a avut niste avantaje ;sunt la aceata firma de 1 an si 6 luni .Cum ar trebui sa procedez?Multumesc
Cel mai recent răspuns: valy_popa , utilizator 14:53, 25 August 2009
Angajatorul dvs. a incheiat un contract cu autoritatile prin care s-a obligat sa va pastreze la seviciu timp de 1 + 1 ani. In masura in care plecati ca urmare a demisiei sau din culpa dvs., atunci angajatorul nu va fi obligat sa restituie sumele primite cu titlu de "ajutor". Desi daca exista un lichidator, cu el ar trebui sa vorbiti. Parerea mea este ca ar fi mai avantajos sa va "trimita in somaj".
Daca totusi nu vor sa ma trimita in somaj ce as putea sa fac :o demisie cu preaviz sau sa astept pana cand firma intra in faliment ?Ei au zis ca nu ma vor ponta de-acum .Si cred ca mai este o mica problema dar importanta .Cand m-am angajat inainte de a semna contractul m-au pus sa scriu un fel de demisie in alb cu semnatura ,fara data ,altfel nu ma angajau ;eram doi absolventi veniti din somaj ,amandoi am avut aceleasi conditii.Celalalt si-a dat demisia dupa vreo 3 luni.
Intrebare :este valabila acea "foaie "(ei totusi mi-au spus sa-mi scriu demisia acum cateva zile si cred ca nu pot avea un avantaj asupra mea cu acea "foaie")?In situatia asta se schimba situatia cu ceva?Sa cer in continuare somajul sau ce as putea face in situatia asta?Multumesc
Incetarea contractului prin demisie nu da dreptul salariatului de a beneficia de somaj.
In ceea ce priveste cererea de demisie in alb, este posibil s-o foloseasca ...cel mai bine este sa va trimita in somaj , prin incetarea c.i.m in temeiul art.65 alin.1 C.mun (desfiintarea postului). In acest sesn, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Daca angajatorul refuza sa ma dea in somaj pe motivul acestui articol 65 alin 1 din c.m si eu refuz sa-mi dau demisia (pentru ca din cauza managerului firmei ea intra in faliment ,nu din cauza mea si salariile nu se dau la timp ,ore suplimentare neplatite etc ) se poate ajunge in instanta sau la itm?
La ITM puteti depune o sesizare cu neplata orelor suplimentare, neplata drepturilor salariale.
In instanta puteti solicita anularea deciziei de incetare a contractului individual de munca.

Si daca firma intra in faliment, raportul juridic de munca dintre dvs si angajator tot va inceta.

Alte discuții în legătură

Firma ce intra in faliment BregoAdri BregoAdri Buna,A-si dori sa va intreb cateva aspecte legate de o problema.Firma la care lucrez va intra in faliment.Ce trebuie facut in acest caz? ... (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca - vechime in munca Qwerty2010 Qwerty2010 Sunt angajat la o firma din iulie 2008, acesta fiind primul meu job. Nu mi-au facut carte de munca, doar am semnat un contract individual de munca. ... (vezi toată discuția)