avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna seara !

Ma puteti sfatui si pe mine cu privire la urmatoare situatie: tatal meu a decedat in luna octombrie a anului 2009. De atunci pana in iunie 2010 cand m-am angajat am beneficiat de pensie de urmas. In luna in care m-am angajat, am depus la casa de pensii o solicitare de incetare a platii pensiei, deoarece salariul meu era mai mare decat prevedea legea in cazul acesta.Plata pensiei a incetat. Acum cateva saptamani am aflat absolut intamplator de modificarea legii pensiilor, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011 si care permite cumularea salariului (indiferent de valoare) cu pensia de urmas. Mentionez ca am 22 de ani si sunt inca studenta. Intrebarea mea este : pensia se primeste retroactiv incepand cu luna ianuarie sau din luna urmatoare depunerii cererii de repunere in drepturi. Mi s-a spus ca nu voi primi retroactiv banii ceea ce nu mi se pare corect pentru ca puteam sa nici nu aflu de aceasta modificare legislativa si astfel nu as fi putut beneficia niciodata de dreptul meu de urmas.

Va multumesc,
Ioana
Cel mai recent răspuns: gizzette , utilizator 15:51, 17 Aprilie 2011
Vreti sa spuneti ca ati solicitat suspendarea platii pensiei, nu incetarea platii acesteia.

Ioana_Berbeix a scris:
Intrebarea mea este : pensia se primeste retroactiv incepand cu luna ianuarie sau din luna urmatoare depunerii cererii de repunere in drepturi.

Pensia va fi reluata in plata incepand cu luna urmatoare celei in care ati depus cererea la casa de pensii, potrivit art. 115, lit. b) din Legea nr. 263/2010.

Ioana_Berbeix a scris:
Mi s-a spus ca nu voi primi retroactiv banii ceea ce nu mi se pare corect pentru ca puteam sa nici nu aflu de aceasta modificare legislativa si astfel nu as fi putut beneficia niciodata de dreptul meu de urmas.

In primul rand nu va puteti prevala de necunoasterea legii. In al doilea rand nu exista nicio prevedere legala care sa va permita sa solicitati plata drepturilor de pensie incepand cu 1 ianuarie 2011.
Vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns.. Beneficiez de pensie de urmaş militară după tatăl meu, în prezent am 24 de ani şi am terminat facultatea, iar în câteva zile voi termina şi un masterat. Este posibil să mă înscriu în continuare la un alt masterat şi să continui să primesc pensia până la 26 de ani, aşa cum prevede legea pensiilor? Întreb acest lucru pentru că doamna care este responsabilă de judeţ pentru pensia mea mi-a răstit la telefon că nu se mai poate, deoarece pensia de urmaş asigură doar facultatea şi un masterat, fără să mă lămurească şi cu un temei legal, iar eu nu am găsit să citesc despre aşa ceva. Vă mulţumesc foarte mult! Ana-Maria
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
gizzette, utilizator
1. Legea 263/2010 spune:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
...
2. Norma de aplicare a Legii 263/2010 spune:
Art. 65
(1) Beneficiaza de pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, in conditiile legii.

(2) In cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani.

3. Dupa cum se vede legea nu conditioneaza pensia de urmas de un anumit numar maxim de facultati sau masterate.

4. Doamna de la telefon nu avea ce motiv legal sa va spuna de aceea trebuie sa mergeti la Casa de Pensii si sa solicitati primirea in continuare a pensiei de urmas, daca dovediti ca urmati studiile, pana la 26 de ani.
Vă mulţumesc foarte mult pentru răspunsul dumneavoastră! Acelaşi lucru l-am citit şi eu şi vroiam să mai aud o părere, pentru că mi s-a părut foarte deplasat ca cineva responsabil de aceste pensii să mintă în asemenea mod.
Ana-Maria

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas certifical handicap avan avan Buna ziua! Buna seara! Am primit pensie de urmas din 2007 pana in 2009 cand m-am angajat si am facut cerere de suspendare a ei. Atunci eram si student la ... (vezi toată discuția)
Pensie militara de urmas vioalex8 vioalex8 Buna seara! Va rog frumos, am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta: Primesc o pensie militara de urmas, iar de curand am terminat facultatea.Problema este ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas costingabriel costingabriel se poate cumula pensia de urmas cu venitul obtinut din salariu in cazul copilului care urmeaza o facultate pana la 26 de ani si e si salariat? (vezi toată discuția)