avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere asistent persoana cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere asistent persoana cu handicap

Bunicul meu este incadrat in gadrul I de handicap, cu insotitor permanent.
Bunica mea este asistentul personal, are incheiat un CIM cu primaria.
Azi a primit o adresa prin care ii aduce la cunostinta ca este in perioada de preaviz conform art 73, alin 1 din codul muncii, si ca la finalul perioadei de preaviz va fi concediata conform art. 65 alin 1 din codul muncii.
Motivele celor de la primarie au fost urmatoarele: 'intrucat situatia economica este dificila sunt nevoiti sa renunte la 3 posturi, si in sedinta consiliului local au stabilit ca aceste posturi vor fi a acelor persoane care sunt si pensionare'.
Bunica este si pensionara, are varsta de 70 de ani, iar bunicul tot pensionar cu varsta de 73 de ani.
Ce se poate face ca bunica sa ramana in continuare asistentul personal si sa primeasca indemnizatia care este in cuantum de 527 lei?
Cel mai recent răspuns: Matei Eugen Marius , utilizator 01:03, 16 Aprilie 2011
Matei Eugen Marius a scris:

Ce inseamna motive intemeiate?


Motive intemeiate constituie acele aspecte pentru care dvs apreciati ca bunicul dvs ,
varsta si starea sa de sanate, necesita asistenta permanenta
Ganditi-va ca este imobilizat la pat. Are nevoie de ajutor permanent. Nici nu poate comunica, bunica il hraneste,il spala, practic ea face tot. Nici macar nevoile fiziologice nu le poate face fara ajutor.
Sa inteleg ca este posibil sa primeasca el indemnizatia respectiva? Este incadrat in cel mai grav grad de handicap, cu insotitor permanent.
poate va ajuta: Legea 448/2006 republicata
Art. 42. - (1) Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizaţie de însoţitor.
   (2) Persoanele cu handicap grav care au şi calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 61 din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de opţiune se menţine şi în cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.
   (3) Invalizii de război care au şi calitatea de persoane cu handicap grav şi sunt pensionari de invaliditate gradul I beneficiază atât de dreptul prevăzut la alin. (2), cât şi de dreptul prevăzut la art. 3 din Legea nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare.
   (4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
   (5) Opţiunea se exprimă prin cerere adresată în scris direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi devine valabilă numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
   (6) Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, vor comunica angajatorului, în termen de 5 zile, acordul pentru opţiunea exprimată în condiţiile prevăzute la alin. (5).
   Art. 43. - (1) Indemnizaţia lunară prevăzută la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
   (2) Plata indemnizaţiei lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav.
   (3) Plata indemnizaţiei se face pe perioada valabilităţii certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de protecţie a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, după caz.
..............
Art. 44. - Autorităţile administraţiei publice locale prevăzute la alin. (2) au obligaţia:
   a) de a angaja şi salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, în condiţiile legii;
   b) de a asigura şi garanta plata indemnizaţiei lunare, în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta.
Multumesc mult pt raspuns.
Bunicul meu este pensionar , cu pensie pt limita de varsta. A fost incadrat in grad de handicap ulterior iesirii la pensie. Este pensionar din 1988, iar gradul de handicap il are din 2007.
Iar din cate stiu eu legea 19/2000 a fost abrogata.

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre asistent personal si insotitor? karmyna karmyna mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal. ma intereseaza care este ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoana cu handicap palsecam palsecam Buna ziua, Mama mea este, din anul 2000, persoana cu handicap grav, gr. I, cu asistent personal. Doreste sa renunte la asistent si ar vrea sa stie daca, in ... (vezi toată discuția)
Drepturi copil cu handicap mihai_enculescu mihai_enculescu Buna ziua Sunt tatal unei fetite in varsta de 8 luni care este incadrata cu handicap grav cu drept de insotitor. Sotia este in concediu maternal si nu doreste ... (vezi toată discuția)