avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie cu asistarea unui translator
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie cu asistarea unui translator

Am si eu o intrebare, de fapt doua :D : exista o lege care prevede faptul ca un starin care se casatoreste in Romania, nestiind limba romana, are nevoie de translator in timpul ceremoniei de la Primarie. Si o a doua intrebare este, unde pot gasi textul pe care Ofiterul Starii Civile il spune in timpul ceremoniei. Am fost invitata, ca si translator, la o astfel de casatorie, si as vrea sa ma pregatesc. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Denise. , utilizator 13:34, 22 Iunie 2008
art.32 din Lg.119/1996 cu privire la actele de stare civila prevede ca, la incheierea casatoriei intre un cetatean strain si unul roman , daca nu cunosc limba romana, se va folosi interpret autorizat, incheindu-se un proces-verbal in acest sens.
"Textul" reprezinta drepturile si obligatiile sotilor(C.Fam.) - (art.1-2 si 25-26 C.Fam.)
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2008
ContSters53919, utilizator
Art 1 din Codul familiei apoi art 25 si 26 acelasi cod.
Cpdul familiei - extras -

Art. 1
În România statul ocroteşte căsătoria şi familia; el sprijină, prin măsuri economice şi sociale, dezvoltarea şi consolidarea familiei.
Statul apără interesele mamei şi copilului şi manifestă deosebită grijă pentru creşterea şi educarea tinerei generaţii.
Familia are la bază căsătoria liber consimţită între soţi.
În relaţiile dintre soţi, precum şi în exerciţiul drepturilor faţă de copii, bărbatul şi femeia au drepturi egale.
Drepturile părinteşti se exercită numai în interesul copiilor.

Art. 2
Relaţiile de familie se bazează pe prietenie şi afecţiune reciprocă între membrii ei, care sînt datori să-şi acorde unul altuia sprijin moral şi material.

Art. 25
Bărbatul şi femeia au drepturi şi obligaţii egale în căsătorie.

Art. 26
Soţii hotărăsc de comun acord în tot ce priveşte căsătoria.

Art. 27
La încheierea căsătoriei, viitorii soţi vor declara, în faţa delegatului de stare civilă, numele pe care s-au învoit să-l poarte în căsătorie.
Soţii pot să-şi păstreze numele lor dinaintea căsătoriei, să ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.

Art. 28
(Modificat prin legea nr. 4 din 4.IV.1956). Soţii sînt obligaţi să poarte în timpul căsătoriei numele comun declarat.
Dacă soţii s-au învoit să poarte în timpul căsătoriei un nume comun şi l-au declarat la încheierea căsătoriei potrivit dispoziţiilor art. 27 din codul de faţă, fiecare din soţi nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativă, decît cu consimţămîntul celuilalt soţ.




Denise. a scris:

Am si eu o intrebare, de fapt doua :D : exista o lege care prevede faptul ca un starin care se casatoreste in Romania, nestiind limba romana, are nevoie de translator in timpul ceremoniei de la Primarie. Si o a doua intrebare este, unde pot gasi textul pe care Ofiterul Starii Civile il spune in timpul ceremoniei. Am fost invitata, ca si translator, la o astfel de casatorie, si as vrea sa ma pregatesc. Multumesc.


Trebuie sa fiti interpret autorizat, ca sa puteti participa la incheierea casatoriei, potrivit Legii nr.178/1997.
Textele de lege sunt mentionate de colegii mei.
Multumesc tuturor pentru lamuriri. Mi-ati fost de mare ajutor.

Da, sunt traducator autorizat, dar nu am mai participat pana acum la o ceremonie de casatorie in calitate de traducator. Sper sa fie ok.

Bafta tuturor! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrarea numelui dupa casatorie angelicaene angelicaene Urmeaza sa ma casatoresc, ma intereseaza daca legislatia imi permite sa raman cu numele meu de familie sau daca pot adauga la numele meu, pe al lui, fara ca el ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume la casatorie ContSters22096 ContSters22096 este posibil ca in momentul casatoriei doar unul dintre viitorii soti sa ia si numele de familie al celuilalt sot, pastrandu-si-l in acelasi timp pe al sau, in ... (vezi toată discuția)
Numele la casatorie george_81 george_81 buna ziua,am o intrebare legata de casatorie.in caz ca nu se declara niciun numele pan la incheierea casatoriei ce nume vor puta cei doi soti in timpul ... (vezi toată discuția)