avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general calcul salariul la nastere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

calcul salariul la nastere

Va rog frumos sa imi spuneti, cei care sunteti in cunostina de cauza, cum se calculeaza acest salariu? Se iau in considerare veniturile din luna nasterii, din luna cererii sau din luna cand are chef conducerea sa iti dea, in sfarsit, dreptul tau?
Ma lupt cu angajatorul de luni bune, de aceea exista posibilitatea ca acesta sa calculeze eronat acest ajutor.Puteti sa ma ajutati in acest sens?
Pot cere eventual la ITM sa faca o verificare daca s-a calculat corect acesta?
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 09:12, 15 Aprilie 2011
Daca va referiti la indemnizatia pentru cresterea copilului, calculul si acordarea acesteia se fac in conformitate cu prevederile OU 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor:

Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
b) s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
d) au beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată;
e) au beneficiat de pensie de invaliditate, în condiţiile legii;
f) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;
h) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap;
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului;
.......
v)
Desigur ca puteti sesiza ITM daca veti constata calculul gresit al indemnizatiei.
Buna ziua!
Presupun ca va referit la indemnizatia pentru CCC iar aceasta este 75% din media lunara a veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

Va referiti la salariul mediu pe unitate acordat in baza contractului colectiv de munca?
Daca da,........si nu aveti un contract colectiv la nivelul unitatii, angajatorul s-ar putea sa nici nu vi-l dea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ContSters264967 ContSters264967 o persoana lucreaza la un srl fiind insarcinata in luna a 6. este posibil ca ea sa incheie un contract de prestarii servicii cu un alt srl pentru a o avantaja ... (vezi toată discuția)
Indeplinesc conditiile pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului? c23mina c23mina am si eu o problema de lamurit.daca am lucrat pana in luna august si dupa aceea am intrat in somaj si in timpul somajului am ramas insarcinata si dupa ... (vezi toată discuția)
Srl-debutant si cic iuliamarin iuliamarin Buna ziua, As dori sa ma lamuriti in legatura cu calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Sunt angajata part-time la o societate, as dori sa imi ... (vezi toată discuția)