avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare de divort

Pot sa-mi schimb cartea de identitate daca hotararea de divort nu este stampilata cu mentiunea definitiva si irevocabila daca in aceea hotarare se specifica ca este irevocabila?
Daca aceasta hotarare nu este valabila cat dureaza ca judecatoria sa-mi elibereze o alta hotarare stampilata definitiva si irevocabila?
Specific:
Am divortat prin acordul ambelor partii terminandu-se divortul in aceeasi zi.
L-am imputernicit pe tatal meu sa ma reprezinte cu drepturi depline la Arhiva Judecatoriei pentru a ridica hotararea pronuntata (eu neputandu-ma prezenta pentru ca studiez in afara tarii).
Pe hotararea data de la judecatorie este instiintat ca: se dispune desfacerea casatoriei prin acordul sotiilor, se dispune ca eu sa revin la numele purtat anterior si scrie ca este irevocabila pronuntatata in sedinta publica din 08.03.2011.
Va rog ajutati-ma cu ce am de facut?
Va multumesc foarte mult!


Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:03, 15 Aprilie 2011
Hotararea dvs. este definitiva si irevocabila numai in ceea ce priveste divortul, insa in ceea ce priveste numele, hotararea este atacabila cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Astfel, dupa ce hotararea se va comunica la domiciliul dvs. , de la comunicarea hotararii va curge termenul de apel de 30 de zile .
Dupa expirarea acestui termen ( daca niciuna dintre parti nu declara apel), puteti solicita instantei legalizarea hotararii cu mentiunea definitiva si irevocabila si apoi va puteti schimba cartea de identitate.
Pentru legalizare aveti nevoie de:
-cerere adresata presedintelui instantei,
-taxa de timbru de 2.00 lei,
-timbru jud. de 0.15 lei,
-hotararea a carei legalizare se solicita.
Eu am ridicat o hotarare de la arhiva judecatorie trecand o luna de la termenul de apel.
O sa mai primesc inca o hotarare acasa si va trebui sa astept o luna de la confirmare?
Cat dureaza legalizarea hotararii la judecatorie dupa depunerea actelor necesare?
Situatia comunicarilor si a expirarii termenului de apel se verifica la arhiva judecatoriei, procedural fiind asa cum v-am aratat mai sus.
In functie de situatia efectiva din dosar solicitati legalizarea hotararii.
Legalizarea dureaza in mod diferit, in functie de instanta.
La Judecatoria Ploiesti de ex. se ridica hotararea legalizata dupa 3 zile de la depunerea cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta de divort droni droni Buna ziua Mama mea are o sentinta de divort din 2004. Este plecata din tara, iar acum cand a dorit sa-si modifice actele la ambasada i s-a spus ca nu poate ... (vezi toată discuția)
Hotarare divort cypyk cypyk acum cateva zile am avut ultimul termen la divort. s-a culpa comuna, pensie intretiere copil etc. cand ramane sentinta definitiva si irevocabila? vreau sa iau ... (vezi toată discuția)
Hotarare divort anescumaria anescumaria Buna ziua, Imi puteti spune va rog cum trebuie sa procedez pentru ca hotararea de divort sa devina definitiva si irevocabila? as vrea sa ies cu fetita mea din ... (vezi toată discuția)