avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere in timpul masteratului.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere in timpul masteratului.

Buna ziua,

Cu riscul de a ma repeta , acest subiect regasindu-se poate si in alte topicuri readuc in discutie o problema la care cer un sfat cu multumiri anticipate.
Platesc pensie de intretinere fiicei mele , in virsta de 22 de ani. Ea a terminat facultatea in aceasta luna. In hotarirea judecatoreasca pentru stabilirea pensiei se precizeaza ca sunt obligat sa platesc pina la terminarea studiilor sau pina la implinirea virstei de 25 de ani(26 aflu mai nou).
Este probabil ca fiica mea sa urmeze si cursuri de masterat .
Aceasta presupune plata in contimuare a pensiei ?
Mai precizez ca din punct de vedere formal am transmis firmei mele hotarirea de plata pentru a i se trimite intr-un cont bancar pensia. Din aceasta cauza ar trebui sa intentez o actiune de sistare a pensiei in caz ca masteratul nu se mai considera perioada de "nevoi" si studii? In cazul in care masteratul este considerat "periaoada de studii " va trebui sa mai astept 2 ani. Mai oprecizez ca fiica mea poseda masina personala precum si un apartament . Efectueaza dese si costisitoare excursii de studiu sau nu in strainatate , depasind clar "standardul" meu de viata.
Va multumesc inca o data anticipat , din nou , pentru amabilitate si pentru eventualele raspunsuri .
Fiica dvs.se afla in continuarea studiilor si legea nu distinge in acest sens. Pana la implinirea varstei de 25 ani, poate face trei masterate si sa-si dea si-un doctorat(ipotetic) si in tot acest timp dv.trebuie sa va achitati de obligatia legala de intretinere. Puteti cere insa sistarea pensiei de intretinere pe motiv ca a terminat facultatea, iar ea n-are decat sa faca dovada ca este in continuarea studiilor(in acest mod aflati cum stau lucrurile).
Daca din punct de vedere financiar fiica dvs. sta asa cum ati aratat, puteti solicita o reducere a pensiei de intretinere. In raport de dispoz. art.94(1) din C.Fam., potrivit cu care "intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati, instanta poate mari sau micsora obligatia de intretinere.
Ar trebui sa fiti mandra de fiica dvs. nu sa fiti suparata ca isi continua studiile....:((
freeanifer a scris:

Mai oprecizez ca fiica mea poseda masina personala precum si un apartament . Efectueaza dese si costisitoare excursii de studiu sau nu in strainatate , depasind clar \\\"standardul\\\" meu de viata.


Legal fiica dvs. are dreptul la sustinere financiara din partea dvs. la nivelul si pana la varsta stabilita de lege numai in cazul in care nu are alte surse de venit sau care le are sunt insuficiente.

Faptul ca nu tine cont de nevoile vietii dvs si consuma resurse peste nivelul obisnuit al unui student la o varsta cand are puterea sa se sustina singura nu face parte din normalitea unui major responsabil.

Ca sa tii in intretinere un apartament si o masina ai nevoie de mult mai multe resurse financiare decat o pensie de la \"batranu\". Cheltuielile sunt mari si pierderea unei surse de venit fie ea imorala o afecteaza.

Nu e sigur, dar fiica dvs.sunt de parere ca lucreaza fie legal fie \"la negru\". Trebuie sa stiti ca masteratele in Romania se fac de obicei la cursuri de dupaamiaza pentru ca masteranzii sa poata sa isi desfasoare o activitate aducatoare de venituri.

E recomandat sa verificati orarul de studii masterale (la toamana ) sa va convingeti daca presupunerea mea este reala
.
E recomandat sa verificati daca fiica dvs. lucreaza sau nu si unde lucreaza daca lucreaza.

E recomandat sa angajati un detectiv particular in acest subiect. Iesiti mai ieftin decat sa dati banii pe care ii pretinde o fiica cu \"pretentii\" nerealiste. Fiecare localitate din Romania are cel putin unul. Dar o puteti face si singur daca aveti destula persevereanta si interes.

Daca se dovedeste ca are venitiri suficiente atunci subiectul cu sustinerea dvs, financiara cade.

E trista povestea dar cele mai mari probleme de obicei ne fac cei pe care ii iubim sau i-am iubit foarte mult.

Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Masteratul face parte din sistemul national de invatamant (învăţământul postuniversitar). Prin urmare, pana la implinirea varstei de 26 de ani fata dvs daca isi continua studiile are dreptul la pensie de intretinere.
In conditiile prevazute de Codul familiei, puteti solicita o reducere a cuantumului pensiei de intretinere.
Multumesc mult pentru raspunsuri .
Am tras concluzia ca trebuie sa platesc in continuare .

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere ( 20,5 ani) lungu1on lungu1on Am platit , si platesc , pensie de intretinere pe care am marit-o eu atat cat am considerat si nu am fost chemat in instanta niciodata . As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas iskander239 iskander239 Buna ziua! am o nelamurire la care sper ca ma puteti ajuta. am terminat facultatea in anul 2007, iar pe perioada studiilor am beneficiat de pensie de urmas. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)