avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua.am o problema legata de o succesiune.tatal meu a decedat.mostenitori suntem doar eu,sora mea si mama mea.toti trei mostenim o casa care proprietari ai are pe mama si pe tata ampreuna.casa valoreaza pe hartie doua miliarde,an realitate daca am primi un miliard ar fi ...OK.sora mi-a cerut an shimbul partii ei de mostenire 600 milioane lei(ma refer la banii vechi).credeti ca atat valoreaza partea ei?mama este de partea mea si ami cedeaza mie cu conditia sa am grija de ea.
Cel mai recent răspuns: elenas68 , utilizator 20:32, 15 Aprilie 2011
Dumneavoastra trebuie sa dezbateti mostenirea dupa tata.Daca respectiva casa este in coproprietatea mamei cu defunctul tata,atunci 1/2 ii apartine de drept.Se va dezbate cealalta jumatate,a tatalui.Din aceasta,cotele pe cr le-ati primi ar fi urmatoarele:mama,2/8,iar dumneavoastra si sora,cate 3/8 fiecare.In functie de locul situarii imobilului,suprafata casei,etc, se calculeaza valoarea casei pe cr o contine masa succesorala, conform expertizelor notariale.Daca ar fi sa calculam dp valoarea pe care ati apreciat-o dumneavoastra,de 200.000 lei noi,atunci mama ar avea,in bani vorbind,conform cotei,50.000 lei noi,iar dumneavoastra si sora,cate 75.000.Insa,trebuie,asa cum v-am zis,sa dezbateti mostenirea.Daca mama renunta la partea ei,nu o poate face in favoarea dumneavoastra in mod special.Si nici nu are temei legal pentru a va pretinde ingrijiri.La fel,sora nu poate renunta la mostenire in favorem,sau cu titlu oneros,din punct de vedere legal.Se poate face mostenirea,iar apoi ele va fac dumneavostra vanzare,pentru cotele ce el revin lor din casa.Pentru cota mamei puteti face contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere,iar pentru cota surorii,vanzare simpla.Sper ca v-am lamurit.Si inca ceva.Cautati sa dezbateti motenirea in termen de 2 ani de la data decesului,altfel veti plati,pe langa onorariu la notariat,si impozit la stat.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
Anca Floares, Notar

Daca imobilul valoreaza 200000 lei si mama dvs detine cota de 1/2 din imobil, ca bun dobandit in timpul casatoriei rezulta ca numai valoarea de 100000 lei reprezinta masa succesorala(cota tatalui), din care mama dvs. primeste 1/4, adica 25000, iar dvs 37500lei si sora 37500lei.
Cred ca asta va interesa, daca sora este indreptatita sa ceara 60000 lei. Raspunsul este nu! Sora trebuie sa primeasca 37500 lei, conform valorii prezentate de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii MIHAELA IN MIHAELA IN Buna seara!Tatal meu a murit in 2004 iar noi nu am dezbatut mostenirea atunci.Sintem 2 frati si mama.Eu cu sora mea nu ne intelegem in ultimul timp. Inpreuna ... (vezi toată discuția)
Mostenire NICOL31 NICOL31 SUNTEM DOUA SURORI,MAMA A MURIT IAR TATAL TRAIESTE.CE DREPTURI ASUPRA CASEI AVEM?CE ACTE SA FACEM ? (vezi toată discuția)
Succesiune modalitati de despagubire musca cornel musca cornel mama a decedat de un an jumate , tata traieste si eu locuiesc cu el ,nu am facut inca succesiunea mai am un frate cat are dreptul din apartamentul parintilor ... (vezi toată discuția)