avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune modalitati de despagubire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune modalitati de despagubire

mama a decedat de un an jumate , tata traieste si eu locuiesc cu el ,nu am facut inca succesiunea mai am un frate cat are dreptul din apartamentul parintilor atata timp cat eu i-am ingrijit si cum l-as putea desplati daca e cazul tata cred ca ar face daca e posibil ca eu sa am o parte mai mare as vrea si eu sa-l desplatesc dar pe moment n-am bani astept sfaturi multumesc mult
Cel mai recent răspuns: musca cornel , utilizator 18:38, 29 Iulie 2009
Fratele are dreptul la aceeasi cota din mostenire ca si dvs, cu menetiunea ca tatalui i se cuvine cota de 1/4. Puteti sa ajungeti la o intelegere, dupa ce faceti succesiunea, in considerarea faptului ca dvs. il ingrijiti pe batran.
Tatal dvs are dreptul la 1/4 din cota mamei de 1/2 , deci are dreptul la 1/8
Dvs si fratele aveti dreptul la 3/4 din acea cota de 1/2 deci 3/8impreuna , fiecare cate 3/16.
Puteti sa ii oferiti fratelui o suma de bani si sa ii cumparati partea!B-)
Corect punctat de Mihai.
Adaug insa ca tatal poate incheia cu dumneavoastra un contract de vanzare cumparare pe cota sa , respectiv 5/8 din intreg imobilul. Si astfel dumneavoastra veti beneficia de o cota parte mult mai mare.
nu prea am inteles daca apartamentul valoreaza 40000 euro cat trebuie sa-i dau fratelui
2007_rozi a scris:

Corect punctat de Mihai.
Adaug insa ca tatal poate incheia cu dumneavoastra un contract de vanzare cumparare pe cota sa , respectiv 5/8 din intreg imobilul. Si astfel dumneavoastra veti beneficia de o cota parte mult mai mare.


Insa acest contract de vanzare-cumparare este atacabil si anulabil in sensul ca fratele dvs este mostenitor rezervatar si va putea invoca micsorarea rezervei succesorale prin vanzarea catre dvs ca si ruda de gradul I!:D

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)