avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces - pensionar MAI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces - pensionar MAI

am avut un unchi pensionar mai. in luna ianuarie a decedat si eu am suportat toate cheltuielile legate de inmormantare si pomeni. el a fost divortat in urma cu 20 de ani, de atunci nici fosta sotie , nici cei doi copiin nu au mai dat vreun semn de viata. intrebarea e : am dreptul sa primesc eu ca nepot(din partea fratelui) ajutorul de inmormantare? in conditiile in care decedatul are copii, dar acestia nici la groapa nu au vrut sa-l vada si nici nu intentioneza sa ceara ei acest ajutor
Cel mai recent răspuns: dariusIII , utilizator 20:35, 15 Aprilie 2011
Daca aveti acte doveditoare ( chitanta, facturi), puteti sa luati dvs. ajutorul de inmormantare.
am depus toate la cmj , de acolo mi-au transmis ca dosarul se transfera la politie si tot astept din ianuarie sa-mi zica cineva ceva. e un termen anume de acordare? daca nu se acorda intr-o anumita perioada se pierde?
Politia nu are nici o competenta in achitarea ajutorului de inmormantare.
Dosarul se depune la casa judeteana de pensii.
Poate in situatia dvs. este o alta problema.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
TDorina, utilizator
a fost pensionar MAI , nu are treaba casa judeteana de pensii. MAI-ul are o alta casa de pensii
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
dariusIII, utilizator
Atunci mergeti acolo.

Actele necesare pentru acordarea ajutorului de deces sunt:

- cerere tip (anexa nr. 39) pentru persoanele asigurate cu contract sau declaratie de asigurare sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
- certificat de deces in original si copie ;
- actul de identitate al solicitantului in original si copie ;

- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator, in original si copie ;
- acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces ;
- certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.

Cuantumul ajutorului de deces in 2011, stabilit potrivit Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 nr. 287/2010 din 28 decembrie 2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 880 din 28 Decembrie 2010, este :
a) în cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 2.022 lei;
b) în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 1.011 lei.

Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) Casa Teritorială de Pensii, respectiv Casa de pensii Sectorială (Bucuresti), în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi VI şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
În situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii pe baza contractului de asigurare socială încheiat anterior intrării în vigoare a prezentei legi, ajutorul de deces se achită de casa teritorială de pensii la care se află în evidenţă.
– (1) Ajutorul de deces se achită persoanei îndreptăţite sau mandatarului desemnat, prin procură specială, de către aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achită la nivelul cuvenit la data decesului..

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces kikis kikis buna ziua, bunica mea a decedat pe 3 feb 2010; am depus actele pentru ajutor de inmormantare pe numele tatalui meu; la o luna de zile, pe 3 martie 2010 ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces pentru fratele meu IONUT PIRLEA IONUT PIRLEA Buna ziua. Un frate de al meu mea decedat pe 1 ianuarie 2020 Am o nelămurire legat de un ajutor de mormintare am fost la casa pensiei pentru ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Pensie mapn timp de un an jumatate dupa deces, recuperare de la mostenitori jbip21 jbip21 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Tata a decedat in octombrie 2009. La 5 zile dupa deces am anuntat toate institutiile de care noi (copiii) stiam de ... (vezi toată discuția)