avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutorul de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutorul de deces

buna ziua,
bunica mea a decedat pe 3 feb 2010; am depus actele pentru ajutor de inmormantare pe numele tatalui meu; la o luna de zile, pe 3 martie 2010 decedeaza tatal meu; de la casa de pensii ne-au spus ca in urma succesiunii dupa tatal meu vom putea lua noi, cei doi copii banii; am dezbatut succesiunea si cei de la casa de pensii s-au schimbat, nu le mai convine varianta cu succesiunea, vor sa facem alt dosar, pe numele celuilalt baiat al bunicii, respectiv pe numelui fratelui tatalui meu, lucru imposibil, pentru ca noi toate facturile de la inmormantare(depuse la dosar) le avem pe numele tatalui decedat, deoarece el s-a ocupat de inmormantarea mamei lui; deci e imposibil sa aducem o factura pe numele unchiului meu.
Intrebarea mea este cum se procedeaza legal in asemenea cazuri si, in cazul in care ne luam avocat, avem castig de cauza. Mentionez ca intentionez sa cer si daune, deoarece am platit o gramada de bani succesiunea( a fost una succesiva) si chiar nu stateam acum de asa ceva...
Ultimul raspuns al sefei de la pensii a fost ca, daca nu aducem factura pe numele unchiului, pierdem banii.
Cel mai recent răspuns: kikis , utilizator 08:23, 25 August 2010
Nu pierdeti nici un ban!
Dreptul de a solicita suma reprezentand ajutor de deces se prescrie in trei ani de la data decesului,termenul general de prescriptie.

E un pic mai greu prin casele de pensii cu dispozitiile dreptului comun, in materie de mostenitori, dar nu numai, pentru ca ia uitati ce spune art. 126, din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale:


(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada

Sfatul meu este sa va adresati cu o cerere catre CNPAS, Str. Latina, nr.8, Bucuresti, forul superior.
Puteti solicita obligarea casei teritoriale de pensii la plata sumelor, precum si sa solicitati daune, dar trebuie sa va incarcati cu multa, multa, multa, rabdare.
In plus, daca in timpul procesului, sau pana la primul termen(pt ca intre timp se mai consulta si cu juristi) fac plata, mai mult ca sigur instanta va lua act si va considera ca cererea a ramas fara obiect.
Din pacate...
multumesc mult de raspuns...azi merg din nou in audienta la director..nu stiam ca se prescrie in trei ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, propunere de cedare drepturi Flaviu81 Flaviu81 Buna ziua! Numele meu este Flaviu si am nevoie de consiliere juridica! Bunica mea a avut 3 copii: tatal meu, matusa mea si pe unchiul meu. Tatal meu a murit, ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces si pensia din luna decesului mihacion mihacion Buna ziua, Matusa mea (sora bunici mele) a decedat recent. Era la acea data pensionara si noi ne-am ocupat deingrijirea ei in ultimi doi ani precum si de ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in instanta alexuzza_africa alexuzza_africa Buna ziua! intrebarea mea este: bunica mea a avut doi copii , tatal si unchiul meu, tatal meu a decedat in 1987 iar noi cele trei surori am ramas orfane de ... (vezi toată discuția)