avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu vatamare corporala

Buna seara,
Am si eu nevoie de un sfat avizat asupra situatiei mele.
Am avut un accident in care desi personal ma consider nevinovat, Politia considera (cel putin momentan) ca este culpa comuna. Mai exact, intr-o intersectie viram la stanga. Am intrat pe verde si am stat la "squar" pentru a face stanga, dand prioritate celor care veneau pe contrasens. La cedat prioritatea eram mai multi, in dreapta mea fiind o alta masina. Dupa ce am dat prioritate la multe masini, la un moment dat, pe banda 3 am vazut o masina care de la 50m distanta de semafor a incetinit, urmand a opri la semafor (ceea ce a si facut). M-am mai uitat sa vad daca vine cineva, dar nu am vazut pe nimeni. Am plecat impreuna cu cel din dreapta mea si dupa ce mi-am luat privirea din partea dreapta, m-am trezit in mijlocul intersectiei izbit de cineva si invartit 360 grade (cel din dreapta mea a vazut in ultimul moment si a apucat sa opreasca, a avut noroc ca era cu cineva in dreapta si i-a strigat in ultimul moment, ca altfel pe el in lua primul). Fusesem lovit de alta masina, in coltul dreapta fata. Urmarile materiale: masina mea dauna dotala (desi aveam 15 Km/h va dati seama, cat sa prinzi pe 3m distanta..), masina lui tot dauna totala pentru ca din mine, din cauza vitezei (pe care o aproximez de macar 65-70 Km/h) a fost aruncat in alt squar cu stalpisori, etc. In masina respectiva soferul a avut niste contuzii pe la genunchi si ceva la gat (gen gat "scrantit" sa spunem, i-au pus la spital un garou de protectie si atat, l-au dat acasa). Omul nu avea nici centura pusa, banuiesc ca daca purta scapa fara nimic nimic. Ma rog..chestie de detaliu sa zicem.
In intersectie sunt camere de supraveghere, filmul este la dosar. Nu am vazut video dar mai mult ca sigur omul a trecut pe rosu. Politia dupa cum spuneam zice culpa comuna, eu ca n-am dat prioritate, el trecere pe rosu. Mi se pare revoltator sa fiu scos cu parte de vina in conditiile in care intersectia este semaforizata, semafoarele functionau si el a trecut pe rosu (aparent Politia spune "nu conteaza d-le ca a trecut pe rosu, trebuia sa ii dati prioritate" WTF?!, mai nou exista prioritate de "rosu"? Daca da, ceilalti ce garantie mai au sa treaca o intersectie???)
Omul ma preseaza foarte rau sa ii dau o suma de bani pentru a nu depune plangere ("motivand" ca RCA ii da 50% pe masina si el nu are Casco, si deci vrea masina facuta, ca e luata in rate..bla bla bla..). Imi pare rau ca am fost om cu obraz si nu m-am dus si eu la spital, ca probabil in Romania asa trebuie sa faci pentru a te apara..
Eu as vrea sa stiu ce pot risca in cazul unui proces, presupunand ca ar avea sa zicem peste 10 zile de ingrijiri (ipotetic vorbind), si presupunand ca ramane stabilita culpa comuna de catre Politie. Eu stiu ca orice despagubiri ar cere, acestea s-ar plati de catre asigurator (RCA), corect? In afara de asta, ce "pedeapsa" pot primi eu?
Pot totusi face ceva sa fiu scos nevinovat?
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
CristiALF, utilizator
Cel mai recent răspuns: CristiALF , utilizator 18:02, 16 Aprilie 2011
cam greu sa reusiti sa va probati nevinovatia avand in vedere concluziile politiei. oricum raspundererea pt plata asigurarilor revine asiguratorului.
Chiar daca nu ve veti putea dovedi nevinovatia date fiind cele spuse de dvs, pedeapsa din pct de vedere penal va fi mai mult ca sigur una cu suspendare. Bafta
De acest lucru eram sigur, dar ma gandeam ca mai mult de o amenda administrativa (daca nu chiar achitare sau NUP) nu as "merita".
Daca depune plangere oricum cer contraexpertiza la o adica, dar de ce naiba sa iau amenda penala sau suspendare daca:
1. A trecut pe rosu
2. E culpa comuna
Se poate obtine si o achitare cu un avocat bun. Nu va lasati! O noua expertiza puteti sa cereti chiar si in momentul in care dosarul va fi doar la politie nu neaparat in instanta.
Da, stiu ca o pot cere si acum.
De asemenea, doream sa intreb: el nu risca nimic in instanta?
Voi incerca sa ma inteleg cu el pentru ca sincer nu am timp si nerv sa merg pe la proces x ani, sa ma invoiesc mereu de la munca, etc. Ca altfel nu mi-e frica absolul deloc de eventualul deznodamant acolo.
Legat de impacare, daca merge si da declaratie la Politie la cei care au dosarul (acesta nefiind inca trimis la Cercetari Penale), este ok? Se poate suci ulterior? Va mai trebui oricum sa dea declaratie si la Cercetari Penale sau e suficient si se inchide totul?

Alte discuții în legătură

Accident rutier - culpa, reparatia masinii pe rca victor2302 victor2302 buna ziua, Acum cateva zile am facut un accident rutier. Ma aflam intr-o intersectie semaforizata, doar cu semafoare de inainte si a trebuit sa fac ... (vezi toată discuția)
Accident auto Miruna1304 Miruna1304 Buna ziua !!! Numele meu este Roxana si am nevoie de sfaturile cuiva cu cunostinte , acum 2 sapt am avut un accident auto cel cu care m.am tamponat sa spun asa ... (vezi toată discuția)
Accident intersectie semaforizata CosminLiv CosminLiv Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident petrecut intr-o intersectie semaforizata. Am intrat in intersectie pe culoarea verde, cu intentia de a vira ... (vezi toată discuția)