avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Drept de munca pentru parintii copilului nascut in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Drept de munca pentru parintii copilului nascut in statele UE

Am un copil,care s-a nascut in Germania.Citisem de ceva vreme un articol de ziar ,care spunea ca parintii unui copil nascut intr-o tara din UE au posibilitatea de a munci in tara respectiva.Exista prevederi clare pentru acest lucru?Dat fiind ca avem "embargo" in a ne angaja in Germania poate asta sa fie o portita pentru angajare?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 16:21, 23 Aprilie 2011
Parintii unui copil care s-a nascut intr-un stat din cadrul Uniunii Europene, pot locui si munci in statul unde s-a nascut minorul.
Acest lucru a fost decis in data de 08.03.2011 de catre Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg.

eu zic ca toti avem dreptul sa muncim in U.E. daca indeplinim conditiile obligatiilor .cu respect.
Cred ca raspunsul trebuie nuantat.

Cazul Ruiz Zambrano decis de CEJ in 08.03.2011 priveste dreptul parintilor care nu sunt cetateni ai unui stat membru UE (erau columbieni) de a rezida in statul european in care copilul are cetatenie (Belgia). Intrebarile pentru acest topic sunt:
1. Este situatia aplicabila cand copilul nu are cetatenia statului membru UE, doar s-a nascut acolo?
2. Este situatia aplicabila cetatenilor unui stat UE cand copilul are cetatenia unui alt stat UE?

La 1 raspunsul este negativ in opinia mea. Germania nu acorda cetatenia automat la nastere (ci doar daca un parinte era rezident de o perioada de timp). Prin urmare, daca nasterea are loc in timpul unui voiaj al unor cetateni romani, copilul nu este cetatean si parintii nu dobandesc dreptul de a lucra in Germania. La 2 nu stiu raspunsul, desi banuiesc ca nu.
Conform legilor in vigoare, copiii nascuti in Germania ai caror parinti sunt cetateni straini dobindesc cetatenia germana. Acest statut este valabil pina la majorat.
Faceti o confuzie. Cetatenia germana dobandita prin nastere se pierde la majorat daca posesorul nu manifesta dorinta de a ramane cetatean german. Insa cetatenia germana nu se dobandeste prin nastere decat in caz de rezidenta / permis de sedere. Din Staatsangehörigkeitsgesetz, traducerea engleza:
Section 4 [Acquisition by birth]

(1) A child of foreign parents shall acquire German citizenship by birth in Germany if one parent
1. has been legally ordinarily resident in Germany for eight years and
2. has been granted a permanent right of residence ....

Link aici [ link extern ]

Prin urmare, copilul nascut pe sol german al unor turisti romani nu este cetatean german.

Alte discuții în legătură

Doi din copii mei sunt nascuti in germania Angelica84 Angelica84 Ce drepturi au in aceasta țară? Îi pot face buletine nemțești sau certificate? (vezi toată discuția)
Tripla cetatenie lorica3 lorica3 Buna ziua, am o intrebare:este posibila tripla cetatenie in Germania, adica cetatenie romana, franceza si germana?toate cele trei tari sint membre ale uniunii ... (vezi toată discuția)
Am un copil nascut in germania chitanta chitanta in 1991 am nascut un baiat in germania,iar in 1992 am plecat in romania pentru ca am avut o problema si dupa aceea nu neam mai intors pentru ca sa inchis ... (vezi toată discuția)