avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot sa girez cu casa...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot sa girez cu casa...

Am devenit proprietara unei locuinte In urma incheierii unui CONTRACT DE INTRETINERE ( in fata unui notar)facut cu mama mea.Intrebarea mea este daca pot sa girez cu aceasta locuinta iar daca dupa moartea mamei sora poate °sparge ° acest act? VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:33, 23 Iunie 2008
Inteleg ca ati incheiat un contract de vanzare cu clauza de intretinere cu mama Dvs.
Drept urmare, ati devenit proprietarul tabular al apartamentului cumparat si, in aceasta calitate, puteti constitui sarcina ipotecii asupra imobilului in vederea garantarii unor obligatii de plata.

Sora Dvs. va putea cere partea ce i s-ar fi cuvenit din apartament, intrucat contractul de vanzare cu clauza de intretinere in favoarea unui copil este prezumat de lege ca fiind o donatie deghizata.
...sa-mi spuneti si mie care lege prezuma asta...ca io tot caut si nu gasesc...
leleti a scris:
Am devenit proprietara unei locuinte In urma incheierii unui CONTRACT DE INTRETINERE ( in fata unui notar)facut cu mama mea.Intrebarea mea este daca pot sa girez cu aceasta locuinta iar daca dupa moartea mamei sora poate °sparge ° acest act?


Poate ca legal este posibila ipoteca. Dar moral este sa faceti acest act dupa ce obligatia de intretinere nu mai exista.

Un om in varsta care pierde casa in care a locuit sau la care a lucrat o viata are mari probleme interioare. Si ipoteca poate sa fie executata daca "nu va iese afacerea" si sa raniti profund sentimentele MAMEI, femeie in varsta care si-a lasat destinul in mainile dvs.predandu-va ( banuiesc ) cel mai mare bun propriu locuinta.

leleti a scris:

Am devenit proprietara unei locuinte In urma incheierii unui CONTRACT DE INTRETINERE ( in fata unui notar)facut cu mama mea.Intrebarea mea este daca pot sa girez cu aceasta locuinta iar daca dupa moartea mamei sora poate °sparge ° acest act? VA MULTUMESC!


Depinde ce fel de act ati facut cu mama dvs. De donatie cu clauza de intretinere sau de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere? daca aveti doar clauza de intretinere si nu si-a pastrat mama uzufructul viager atunci puteti ipoteca linistita. daca insa este mentionat si uzufructul viager in favoarea mamei ( si a tatalui) veti fi nevoita sa luati si acceptul lor pentru ipoteca.
In cazul decesului parintilor dvs. (in speta mama) veti fi nevoita daca este vorba de un contract de donatie , sa aduceti la masa de partajat si acest apartament intrucat este posibil sa se fi incalcat cotitatea disponibila. daca este vorba despre un contract de v-c , sora dvs. va trebui sa dovedeasca ca a fost o donatie deghizata.(ceea ce e greu). Mai ales daca si ei ii ramane un alt imobil.
Prezumtia e in codul civil, la mosteniri....B-)

Insa spetza a fost cu contract de intretinere, nu cu v/c cu intretinere, caz in care prezumtia nu ar mai opera...

Alt lucru ce l-ar mai putea face sora este sa atace direct actul, dupa decesul mamei, si sa ceara rezilierea, in conditiile codului civi, daca nu ati acordat corespunzator intretinerea.

Alte discuții în legătură

Va rog un raspuns despre o mostenire Emilian2000 Emilian2000 Buna ziua.este vorba despre un apartament al parintilor,care dupa decesul tatalui meu s a facut succesiunea ,iar soara mea a renuntat in acel moment la partea ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauza uzufruct viager marius2222 marius2222 Bunicii mei ,de pe mama ,au facut un act de intretinere cu clauza de uzufuct viager lui nepotul lor,fiul lui matusa mea (eu fiind tot nepotul lor).Contractul a ... (vezi toată discuția)
Donatie sa contract de v/c annes3 annes3 buna ziua - am si eu o rugaminte la dvs cine ma poate ajuta cu un sfat. urmeaza sa ma casatoresc si mama mea vrea sa-mi lase casa sub o forma in care sa nu ... (vezi toată discuția)