Banii cotizati nu aveti cum sa-i transferati, ci numai stagiul de cotizare efectuat pe teritoriul Germaniei puteti sa-l transferati in Romania si asta numai cu o anumita conditie.
De ex. ca si cetăţean român, care a desfăşurat o activitatea salariată şi, implicit, a realizat perioade de asigurare timp de 7 luni în Germania.
La terminarea contractului, nu aţi solicitat acordarea indemnizaţiei de şomaj în Germania, deoarece aţi primit imediat o ofertă de muncă în România.
Lucraţi în România timp de 8 luni dar, din păcate, la sfârşitul acestor 8 luni, angajatorul dvs. face o reducere de activitate şi vă aflaţi în situaţie de şomaj.
Pentru a solicita indemnizaţia de şomaj, vă veţi adresa AJOFM de care aparţineţi cu domiciliul.
Conform legislaţiei din România, stagiul minim de cotizare care trebuie realizat pentru deschiderea dreptului este de 12 luni în ultimele 24 de luni care preced cererea pentru acordarea indemnizaţiei. Perioada de asigurare pe care aţi realizat-o în România este deci insuficientă pentru deschiderea dreptului. Într-o astfel de situaţie, intervin dispoziţiile Regulamentele comunitare, respectiv principiul totalizării perioadelor de asigurare: cele 7 luni de asigurare realizate în Germania se vor cumula cu cele 8 luni realizate în România, obţinându-se un total de 15 luni de asigurare. Deci, condiţia stagiului minim de cotizare potrivit legislaţiei române este îndeplinită.
Totalizarea perioadelor de asigurare nu se poate face decât pe baza formularului european E 301 (certificat care atestă perioadele de asigurare realizate), eliberat de instituţia de asigurări de şomaj (instituţie competentă) din Germania.
Acest formular poate fi solicitat instituţiei respective direct de dvs. sau - pe baza informaţiilor pe care le furnizaţi (numele angajatorului din Germania, adresa completa, perioadă de activitate) - de către agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, prin intermediul ANOFM care este organism de legătură.
Este bine să stiti faptul că, uneori, comunicarea între instituţiile competente din două sau mai multe state UE, se dovedeşte anevoioasă, ceea ce se va concretiza în întârzierea deschiderii dreptului la indemnizaţia de şomaj.
Este f. important de retinut: - principiul insumarii perioadelor de asigurare se aplică cu condiţia să fi lucrat ultima dată în ţara în care solicitaţi acordarea indemnizaţiei, in cazul d.voastra Romania.
De exemplu, dacă aţi lucrat în Germania şi v-aţi fi întors în România, fără a desfăşura aici o activitatea profesională, nu puteti solicita deschiderea dreptului la indemnizaţia de şomaj în România. Într-o astfel de situaţie, pentru a beneficia de această indemnizaţie, trebuie să vă adresaţi instituţiei competente în materie de şomaj din Germania.