Buna ziua. Trebuie deschisa procedura succesorala pe numele ambilor soti. Astfel printr-o succesiune succesiva prin reprezentare succesorala in cazul in care sotul este predecedat mostenesc copii or, in cazul in care sotia a decedat prima si al 2-lea a decedat sotul sau, se dezbate succesiune dupa ambele persoane.
O zi buna. Succes ;)
necazul este ca dupa sotie s-a dezbatut deja, s-au facut certificate de mostenitor (fara partaj)
iar toate bunurile celui dupa care vreau sa deschid succesiunea (primul sot al celei de mai sus) erau - din greseala - in masa succesorala a sotiei, cu alte cuvinte au foste deja dezbatute.
si cine sunt mostenitori dupa defuncta care era titulara a dreptului de proprietate?
In cazul in care dvs. doriti sa dezbateti procedura succesorala dupa sotul defunctei proprietara a dreptului de proprietate, in urma succesiunii rezulta ca si el a dobandit prin mostenire de la aceasta in calitate de sot o anumita cota parte din masa succesorala. Asta inseamna ca de la acela se poate transmite dreptul de proprietate tot prin succesiune spre mostenitorii acestuia in viata.
Decat sa "reveniti" cu intrebari "simple" mai bine puneti toate datele in acelasi loc, altminteri ies intrebari complicate, pentru ca nimeni de aici nu-si propune sa tina minte, care, ce si pe unde a mai scris cate un sfert din aceeasi problema.
"Greseala" asta (toate bunurile in masa succersorala a sotiei) trebuia sa-l fi deranjat pe sot sufiicient de tare incat sa fi solicitat anularea certificatului in termen de trei ani. (daca intradevar era o greseala). Daca nu, ma tem ca e cam batut in cuie... afara numai daca n-au trecut cei trei ani si daca dvs. aveti calitate de a ataca acel certificat (calitatea de succesibil al sotiei).
Daca sotul apare in CM dupa sotia sa atunci el trebuie sa fi mostenit cel putin o patrime din masa succesorala (cota in concurs cu descendentii). Dar nu se spuneti care au fost mostenitorii ... practic nu prea ne dati informatii.
Asta inseamna ca in masa succesorala dupa sot va fi cuprinsa cota parte din bunurile dobandite de la sotie.
De fapt, recitind, ma intreb daca n-am scris deja o seama de aberatii, pentru ca nici macar nu ne spuneti care din ei a murit intai: sotul sau sotia? Cele scrise de mine sunt valabile in masura in care sotul a venit dupa sotie ... in ordinea inmormantarilor.
Un lucru totusi trebuia sa spun: sotul a murit inaintea sotiei.
Sotia s-a recasatorit si a facut copii si cu al doilea sot. Succesiunea s-a facut dupa sotie si al doilea sot, au rezultat certificate de mostenitori.
In mod normal trebuia facuta succesiunea si dupa primul sot, nu?
pentru ca primul sot a facut copii cu ea si deci aia au alta cota, alta masa succesorala.
necazul e ca bunurile lui au fost trecute pe numele sotiei (se poate dovedi asta)
Deci: in conditiile in care exista certificate de mostenitor pentru sotie si al doilea sot, si in conditiile in care TOATA masa succesorala a primului sot este inclusa (din eroare) in masa sotiei, se mai poate deschide succesiunea dupa primul sot?
(chiar daca pare imbarligata treaba, credeti-ma, tot o intrebare simpla este)
De aceea ziceam eu ca nici prea multe detalii nu-s bune. Asta-mi aminteste de un banc, sper sa nu fiu pedepsit pentru off-topic daca-l pun aici (eu zic ca e on-topic)
Patronul o prelucreaza pe o proaspata angajata: "fata draga, noi nu zicem NU la clienti chiar daca nu avem produsul in stoc....ii aburim, ii amanam, ii facem sa revina pana avem produsul sa i-l vindem". Trece o luna, prinde fata manevra, intra un cetatean: - Manusi aveti? - Pai, sigur... de care sa fie? de piele? tricotate? - De piele - Cu un deget, cu 2 cu 5? - Cu 5, normal!!! - Albe, rosii, verzi? - Negre - Le purtati la palton sau la jacheta? - La palton, ca vine iarna - Domnule eu va propun sa veniti maine cu paltonul, sa vedem ce se asorteaza. Pleaca omul fericit ca-l bagase cineva in seama. Cand sa iasa pe usa intra val-vartej unul hiper-furios cu un colac de buda intr-o mana si c-o placa de faianta in cealalta: - Cucoana, uite asta-i capacul de la buda, asta-i nuanta la faianta, curu' ti l-am aratat ieri ACUMA-MI DAI HARTIE IGIENICA????
Succesiune dupa sotie
doru58
Daca sotia este decedata si era mostenitoarea unei cote dintr-un teren si o casa(in provincie), impreuna cu alte trei surori si mama sa, dar intre timp a murit ... (vezi toată discuția)