buna
E prima oara cand intru pe un asemenea forum, dar am o problema si sper sa ma ajutati :
Bunicul meu are un teren vecin cu o alta ruda, iar pe vremea comunistilor a lasat ruda respectiva sa foloseasca o parte din teren, convins ca respectivul va cumpara in cele din urma bucatica de teren pe care i-o lasa sa o foloseasca, dar nici pana in prezent nu a facut acest lucru, ba mai mult, ruda respectiva (varul bunicii) a construit si o camera pe suprafata in discutie. Dupa revolutie bunicul a obtinut titlu de proprietate pentru toata suprafata, dar si ruda a obtinut titlu atat pentru terenul sau cat si pentru suprafata ce o folosea cu acordul bunicului, dar titlul sau e emis la un an de zile dupa ce i-a fost eliberat bunicului titlu. Ruda are si autorizatie de constructie anterior anului 1990 in care apare toata suprafata. Acum bunicul vrea terenul sau pretul acestuia.
Ce poate face?
Are castig intr-o actiune in revendicare
Consider ca mai inainte de a pleca cu o actiune in revendicare sau ca un capat separat de cerere intr-o asemenea actiune sa solicitati constatare nulitatii partiale a titlului de proprietate emis pe numele rudei bunciului pentru suprafata de teren care se regaseste si in titlul bunicului dv. Sansele sunt foarte mari deoarece bunicul dv. a obtoinut totlul anterior si potrivit principiului qui prior tempore potior jure este indreptatit sa ceara a se modificat titlul de proprietate emis rudei pentru motivul ca o parte din suprafata reconstituita se suprapune peset terenul reconstitutit ullterior. Nnumai dupa acest demers puteti promova cu succes actiunea in revendicare, chiar daca intr-un asemenea litigiu instanta trebuie sa compare titlurile de proprietate si sa dea preferinta celui cu data cea mai veche.
In primul rand trebuie solicitata nulitatea partiala a Titlului de proprietate obtinut de vecin ulterior Titlului obtinut de bunic. va fi necesara efectuarea unei expertize in cauza din care sa rezulte suprafata pe care se suprapun cele doua terenuri.
Banuiesc ca bunicul nu a fost inscris in Cartea Funciara cu terenul...
Vecinul care a obtinut autorizatie de constructie pe teren se presupune ca a facut constructia respectiva cu acordul proprietarului. Daca bunicul ar fi considerat ca vecinul nu are dreptul sa construiasca, ar fi trebuit sa conteste in termen legal autorizatia respectiva. Insa el a stat in pasivitate peste 20 de ani. Daca i-a dat voie vecinului sa foloseasca, in ideea ca va cumpara terenul, trebuia sa faca aceasta intelegere in scris si sa ceara bani.
E un pic complicat daca cei doi nu erau chiar proprietarii terenurilor, ci le aveau in folosinta in vederea construirii. inclin sa cred ca aceasta varianta este cea corecta, pentru ca altfel nu li s-ar fi atribuit titluri de proprietate de la Statul Roman. Inseamna ca terenul a fost pe Statul roman...
;) eu cred ca pe comparare de titluri sansele de catig ar fi mari, pentru userul care intreaba.(evident trebuie constatata si nulitatea partiala a titlului rudei)