avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Sunt nascuta in 10.02.1956
Vechime in invatamant 29 de ani.In afara de acesti 29 de ani, am mai lucrat 3 ani in afara invatamantului, in urmatoarele conditii:
In cartea de munca din invatamant, apar trei ani de concediu fara plata pentru ingrijirea copilului. In aceeasi perioada, ne-am mutat in alta localitate, si pentru ca sa nu-mi pierd titulatura in invatamant, m-am angajat intr-o intreprindere, cu carte noua de munca, pentru ca altfel nu se putea.Problema consta in faptul ca in aceeasi perioada de trei ani apar in doua carti de munca diferite in doua feluri. La invatamant cu concediu fara plata, la intreprindere am muncit.Daca cei trei ani se iau in considerare, am 32 ani de munca. Facultatea=patru ani.

Intrebare:
1 Ce trebuie sa fac pentru ca cei trei ani de munca in afara invatamantului sa se ia in considerare la pensionare?
2 In ce an pot sa ies la pensie?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:48, 17 Aprilie 2011
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Asadar va puteti pensiona la limita de varsta in iunie 2016.
3. Nu e nici o problema daca intr-un carnet de munca apareti cu CFP si in altul cu perioada lucrata, in acelasi timp. perioada lucrata se considera stagiu de cotizare.
4. Pentru ca aveti stagiul complet de cotizare puteti beneficia de pensie anticipata partiala in iunie 2011, la 55 de ani si 4 luni. Insa pensia va fi diminuata cu 0.75% pentru fiecare luna de anticipare (in total 45%) pana in iunie 2016 cand se va transforma in pensie la limita de varsta.
Eu inteleg ca v-ati facut un alt carnet de munca, desi aveati unul. Sper ca nu era in vigoare abrogatul Decret 92/1976. Incercati sa depuneti ambele carnete de munca la casa de pensii. Parerea mea este ca s-ar putea sa aveti probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata Istrate23 Istrate23 Buna ziua, Ma numesc Istrate Elena si am 57 de ani (10.04.1959) am 29 de ani pe cartea de munca din care 19 ani gr.2 pot sa ies anticipat la pensie si in ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare predescudarie predescudarie cand ies la pensie sunt nascuta in iunie 1956, am lucrat din 1973 aprilie in grupa a doua de munca, 22 de ani, si as dori sa stiu cand as putea iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dannybog82 dannybog82 buna seara, imi puteti zice daca o persoana de sex feminin cu varsta de 56 ani nascuta in luna nov.,si 25 ani pe cartea de munca are drept la pensie?sau ... (vezi toată discuția)