avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas sau ajutor social?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas sau ajutor social?

Buna ziua as avea urmatorul caz:femeie nascuta 17-06-1954 cu stagiu de cotizare de 21 ani.sotul a decedat acum 2 ani cand inca nu iesise la pensie.acum nu are absolut nici un venit.As dori sa aflu daca poate iesi la pensie fie ea anticipata sau anticipata partiala.Sau daca ar putea beneficia de alte drepturi care sai confere o suma cat de mica de bani.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:28, 17 Aprilie 2011
1. Legea 263/2010 spune:
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
2. Pentru o femeie nascuta in iunie 1954 varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 29 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 6 luni.

3. Pentru ca aveti indeplinit stagiul minim de cotizare puteti solicita pensie de urmas la varsta de 59 de ani si 9 luni, in martie 2014.

4. Nu puteti solicita pensie anticipata partiala (la 54 de ani si 9 luni) deoarece nu aveti stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 6 luni.

5. Pana va putea beneficia de pensie de urmas poate solicita la Primarie ajutor social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie Chitu Elisabeta Chitu Elisabeta O doamna nascuta in apr.1954,30 de ani vechime,am nascut 3 copii.Cand poate iesi la pensie anticipata.Multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ioana diana ioana diana Buna ziua. Ma numesc Diana Petrescu si sunt eleva. Tatal meu a fost pensionar, a murit acum 3 ani, iar eu fiind minora si eleva am beneficiat si beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie Luca Florentina Luca Florentina Buna ziua, sun nascuta in mai 1954, am 3 copii, facultate la zi 3ani, si o vechime in munca de 15 ani. Va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona anticipat. Va ... (vezi toată discuția)