avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vocatie succesorala!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vocatie succesorala!

Buna ziua,
Va rog mult sa-mi spuneti daca exista vocatie succesorala dupa bunici ai nepotilor, daca parintii sunt renuntatori!
:(
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:26, 19 Aprilie 2011
Legal, descendentii sunt cei indreptatiti la mostenire, fiind si mostenitori rezervatari. Succesiunea se poate accepta sau se poate renunta la aceasta (ambele operatiuni se fac prin acte autentice, sub sanctiunea nulitatii absolute).
Descendentii celor indreptatiti la succesiune vin la mostenire numai in anumite cazuri: decesul presupusului mostenitor, ceea ce implica reprezentarea succesorala (adica descendentii acestuia vin la mostenire in locul sau); cazuri de nedemnitate succesorala; in caz de renuntare la succesiune a altor mostenitori.
In speta de fata, prin renuntarile facute de descendentii indreptatiti la mostenire, se prezinta la succesiune celelalte rude cu vocatie succesorala utila, respectiv nepotii.
Actul de acceptare a succesiunii poate fi si un inscris sub semnatura privata. Mai mult, exista si acceptarea care rezulta din acte si fapte ale succesibilului.

In speta de mai sus nu se poate pune problema reprezentarii. Reprezentarea presupune predecesul celui reprezentat, or, in cazul de mai sus, nu poate exista predeces atata vreme cat descendentii au renuntat la succesiune (fiind, deci, in viata la data deschiderii succesiunii).

Nepotii din speta de mai sus pot veni la succesiune in nume propriu, dar numai in situatia in care nu exista alti descendenti de gradul unu care sa fi acceptat succesiunea. Cu alte cuvinte, orice alt descendent de gradul I al defunctilor (care a acceptat succesiunea) inlatura de la succesiune pe nepotii renuntatorului. Renuntarea profita celorlalti mostenitori de gradul I.

Nepotii vor putea mosteni doar daca niciun fiu (fiica) a defunctilor nu a acceptat succesiunea sau daca nu exista niciun descendent de gradul I care sa fie reprezentat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)
Succesiune + mostenire annabellaxannabella annabellaxannabella Buna ziua, Problema mea ar fi in felul urmator: X si Y s-au casatorit si au avut 2 copii A si B. Copilul B a murit, dar a avut la randul lui 2 copii C si D. ... (vezi toată discuția)
Succesiuni drew31 drew31 Buna seara, Am o nelamurire legata de modul in care pot culege mostenirea descendentii defunctului, mai precis cand si cum o vor culege in nume propriu si ... (vezi toată discuția)