Legal, descendentii sunt cei indreptatiti la mostenire, fiind si mostenitori rezervatari. Succesiunea se poate accepta sau se poate renunta la aceasta (ambele operatiuni se fac prin acte autentice, sub sanctiunea nulitatii absolute).
Descendentii celor indreptatiti la succesiune vin la mostenire numai in anumite cazuri: decesul presupusului mostenitor, ceea ce implica reprezentarea succesorala (adica descendentii acestuia vin la mostenire in locul sau); cazuri de nedemnitate succesorala; in caz de renuntare la succesiune a altor mostenitori.
In speta de fata, prin renuntarile facute de descendentii indreptatiti la mostenire, se prezinta la succesiune celelalte rude cu vocatie succesorala utila, respectiv nepotii.
Actul de acceptare a succesiunii poate fi si un inscris sub semnatura privata. Mai mult, exista si acceptarea care rezulta din acte si fapte ale succesibilului.
In speta de mai sus nu se poate pune problema reprezentarii. Reprezentarea presupune predecesul celui reprezentat, or, in cazul de mai sus, nu poate exista predeces atata vreme cat descendentii au renuntat la succesiune (fiind, deci, in viata la data deschiderii succesiunii).
Nepotii din speta de mai sus pot veni la succesiune in nume propriu, dar numai in situatia in care nu exista alti descendenti de gradul unu care sa fi acceptat succesiunea. Cu alte cuvinte, orice alt descendent de gradul I al defunctilor (care a acceptat succesiunea) inlatura de la succesiune pe nepotii renuntatorului. Renuntarea profita celorlalti mostenitori de gradul I.
Nepotii vor putea mosteni doar daca niciun fiu (fiica) a defunctilor nu a acceptat succesiunea sau daca nu exista niciun descendent de gradul I care sa fie reprezentat.
Succesiuni
drew31
Buna seara,
Am o nelamurire legata de modul in care pot culege mostenirea descendentii defunctului, mai precis cand si cum o vor culege in nume propriu si ... (vezi toată discuția)