avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Chemare la comisia de disciplina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Chemare la comisia de disciplina

In ce conditii se poate chema un angajat la comisia de disciplina? Cine are dreptul sa cheme acel angajat? Cat timp trebuie sa curga de la emiterea chemarii pana la chemare?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 18 Aprilie 2011
ART. 267
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
ART. 268
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Art.264 (2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

In CCMN, care nu mai produce efecte, era un termen de de 5 zile intre emiterea convocarii si data satabilita pentru intalnire, termen rezonabil care acopera parcursul unei eventuale scrisori si da posibilitatea angajatului sa-si pregateasca argumentele in apararea sa.
deci sub nici o forma nu poate fi chemat un angajat in 5 zile de la emiterea deciziei?
Se poate chema la comisie pentru ceva ce ti-a fost transmis oral si nu in scris?
Nu... salariatul trebuie sa fie chemat dupa cele 5 zile.
Pai chemarea o faceti in baza unei sesizari scrise...pe care trebuie sa o inregistrati pt ca mai apoi sa o puteti trece in convocare. ( asa fac eu )
Pentru ca verbal nu aveti cum dovedi ca acea pers a spus un anumit lucru....daca pers respectiva nu mai recunoaste?
Unui ex coleg de al meu i s-a spus de catre sefa lui directa sa-si dea demisia ca asa vrea directorul general(verbal).
El i-a dat in scris ca in urma a ceea ce au discutat nu isi va da demisia si ca daca se vrea restructurare sa se faca conform legii.
Sefa lui i-a raspuns dupa 5-6 ore ca nu stie despre o asemenea discutie si ca nu est emultumita de activitatea lui. A doua zi adica vineri prin juridic l-au chemat la comisie de disciplina pentru ceva ce i s-a spus verbal si el a uitat. Chemarea va fi miercuri adica in 5 zile. El trebuie saracul sa se apere.
Chemarea este in scris?
cum este argumentata?
[EDITAT]
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Cercetarea disciplinara utc utc Buna ziua, Salariatul refuza sa dea nota explicativa Ce este de facut? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara deathkiss deathkiss Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la convocarea disciplinara. Care este termenul minim al unei convocari disciplinare?Este cumva 5 zile lucratoare ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)