avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare antecontract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare antecontract de vanzare cumparare

Buna ziua,

Va rog am nevoie de informatii in legatura cu anularea antecontractului de vanza cump pe motiv ca promitentul cumparator nu si-a respectat obligatiile din contract.
Mai precis acest antecontr a fost incheiat pentru vanza unui imobil cu plata in transe pe durata a 3 ani.Promitentul cumparator a stat la inceput cu chirie in acel imobil urmand ca de la o anumita data sa inceapa sa plateasca transe din pretul final al imobilului ,transe ce urmau sa fie incasate intr-un cont.
Chiriasul promitent cumparator intre timp dupa ce a locuit in imobil 1 luna a plecat lasand cheia vecinilor, fara sa ne anunte ca pleaca, invocand la telefon motivul ca si-a dat seama ca pretul e prea mare si nu il mai intereseaza.
Duap aceast convorbire telefonica el nu a mai putut fi gasit schimbandu-si domiciliul si nr de telefon.
Noi dorim sa vandem in continuare acest imobil si nu putem din cauza acestui antecontract.Initial noi am trimis o notificare acestei persoane la adresa din contract prin care il anuntam ca contractul este nul si il reziliem dar am inteles ca nu e de ajuns acest lucru.

O actiune in instanta am inteles ca e foarte scumpa si de durata.
Cum se paote rezolva in Romania o astfel de problema cand nu dispui de banii necesari pentru a ti s e face dreptate?
Noi nu dorim nimic de la acea persoana decat sa reziliem acel contract.Dar daca persoan nu mai e in tara sau nu e de gasit ce sa poate face?

va rog frumos sa ma ajutati

multumesc
Vera
Cel mai recent răspuns: clucer , utilizator 21:09, 20 Aprilie 2011
notificarea ati trimis-o prin executor judecatoresc? din pacate, singura institutie abilitata sa anuleze antecontractul este instanta de judecata si va trebui sa intentati o actiune care sa aibe ca scop rezilierea antecontractului. daca nu aveti bani pt achitarea taxei de timbru puteti face cerere pt acordarea ajutorului public judiciar in sensul ca solicitati scutirea sau reducerea taxei de timbru.
Sfatul meu este sa vindeti imobilul si in situati in care promitentul - cumparartor apare vreodata sa formulati atunci actiunea in rezolutiune, despre care spunea corect colegul meu . Pana atunci stati linistita, pentru ca oricum promisiunea de vanzare - cumparare nu reprezinta o interdictie de instrainare a imobilului .
Buna ziua

Va multumesc mult pentru raspuns.
Notificarea am trimis-o la sfatul notarului care a incheiat contractul fara a apela la executor judecatoresc .Noi nu suntem juristi si nu am stiut exact cum se procedeaza exact si am considerat ca notarul ne-a sfatuit cum trebuie.
ideea e ca in acest antecontract scrie ca noi ne obligam sa nu vindem casa altei persoane.
ca notificarea sa fi fost trimisa prin executor nu trebuia initiata actiunea judecatoreasca?
ati putea sa imi da-ti asa o idee cam care sunt consturile unei actiuni judecatoresti?daca nu se prezinta la proces partea invinuita care sutn etapele si cat dureaza o asemenea actiune?

numai bine si va multumesc mult
Vera
Foarte bine ati facut ca ati trimis notificarea, important este ca aceasta sa fie expediata la domiciliul promitentului cumparator, pentru ca am inteles ca nu mai cunoasteti care este acesta .
Sfatul meu, ar fi sa nu introduceti nici o actiune acum, cu conditia ca aceasta promisiune sa nu fi fost deja notata in cartea funciara a imobilului, ci numai daca va apare vreodata acest cumparator si solicita constatarea nulitatii unui eventual contract pe care il veti incheia cu o alta persoana .
Altfel, inca o data puteti sa il vindeti cui doriti, promisiunea nu reprezinta o interdictie de instrainare . Consultati un avocat pentru a va explica mai bine si mai ales direct toate implicatiile demersurilor dumneavoastra .
clucer a scris:

Buna ziua,

Promitentul cumparator a stat la inceput cu chirie in acel imobil urmand ca de la o anumita data sa inceapa sa plateasca transe din pretul final al imobilului ,transe ce urmau sa fie incasate intr-un cont.

Intrebare: s-a implinit acel termen de la care incepe sa curga obligatia de plata a ratelor? Daca nu, va trebui sa asteptati implinirea lui, pana atunci nu puteti actiona, obligatia de plata fiind afectata de un termen suspensiv. Daca da, aveti doua posibilitati. Fie actionati in instanta pentru rezolutionarea contractului incheiat, fie nu actionati in niciun fel, urmand ca in cazul in care va va actiona in judecata promitentul cumparator dumneavoastra sa va aparati prin invocarea exceptiei de neexecutare a contractului.

Oricum, din cate am inteles, cel cu care ati contractat are calitatea de chirias. Prin urmare, nu veti putea pune capat contractului de inchiriere decat printr-o actiune in instanta. Nu vad cum altfel ati putea intra in posesia imobilului pentru a-l vinde altei persoane. Cred ca, indiferent de motivele plecarii promitentului cumparator, nu puteti intra in imobil cata vreme contractul de inchiriere este in vigoare fara a va face vinovat de infractiunea de violare de domiciliu.

Consultati un avocat, cu toate actele pe masa.

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contract? flory84 flory84 Buna ziua,vreau sa cumpar o casa la tara,insa trebue sa-mi vand apartamentu,ceia, ce dureaza,am vorbit cu proprietaru si e de acord sa astepte o perioada,pana ... (vezi toată discuția)