avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident de circulatie soldat cu victima - art. 59, ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident de circulatie soldat cu victima - art. 59, alin. (2) din OUG nr. 195/2002


Am intrat in intersectie pe verde. am schimbat directia de mers spre stanga. Nu am vazut un scuter venind de pe contrasens (acum din dreapta) si a rezultatul accidentul.
As avea nevoie de un raspuns cat mai urgent pentru ca in 40 de ore persoana va declaratie la politie si doresc sa imi dau seama daca sa cad la invoiala sau nu (doleantele financiare ale victimei sunt mari).
Soferul scuterului are piciorul in ghips.
Va rog sa imi spuneti, in situatia in care nu ma inteleg cu aceasta persoana si nu cadem la invoiala, respectiv depune plangere penala, ce pedeapsa pot avea (minim, cel mai important maxim). Se face cazier? In situatia in care va avea pretentii financiare, acestea vor fi acoperite de RCA?
Ambii soferi fara alcoolemie. Soferul in culpa fara antecedente rutiere de acest gen (suspendare permis, accident cu victima, etc).
Cat de mult poate dura procesul si cam cate infatisari poate sa aiba?

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 07:59, 23 Aprilie 2011
Indiferent de cate daune sunt si natura lor daca aveati o polita RCA valabila la data evenimentului pagubele vor fi platite de asiguratorul dv RCA. Durata unui astfel de proces nu o poate nimeni preciza , fiind in functie de fiecare instanta. Eu zic sa va angajati un avocat care sa va reprezinte in instanta si sa nu mai pierdeti timpul. Lasati avocatul sa discute cu pagubitul. Nu promiteti nimic dar e bine sa treceti pe la pagubit daca e internat in spital, sa va interesati ce face si eventual sa va interesati la medicul de salon care este starea lui.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspuns.
Imi puteti spune daca exista vreo situatie/caz in care eu ar trebui sa despagubesc din fonduri proprii soferul scuterului?
De ex: daunele morale, daca se constanta in instanta ca exista, sunt acoperite de catre RCA?

Cu stima.
Daca ati semnat procesul-verbal la politie, contestati-l in 15 zile, in caz contrar veti pierde timp in fiecare luna pentru prelungire dovada.RCA-ul despagubeste pt. daune morale si materiale.
1. Daca se depune plangere, oricand, inclusiv in fata instantei se poate retrage acea declaratie si astfel nu veti avea nici o consecinta penala. Daca asiguratorul nu despagubeste victima in numele dvs. , atat pentru daune materiale ( care trebuie dovedite prin chitante si facturi) si morale ( acestea depind de asiguratorul care va plati si daca acesta plateste pe cale amiabila, de nr. de zile ingrijiri medicale, varsta, profesie, perioada de recuperare, de cine va reprezinta, etc.)
2. Cat priveste pedeapsa pe care ar putea-o aplica instanta, in cazul in care se continua procesul penal, cel mai dureros pt. dvs. e ca veti pierde carnetul de conducere si un an va trebui sa fiti pieton sau pasager al oricarui vehicul din preajma dvs. Aici incepe santajul, completat de reticenta asiguratorilor de a despagubi victimele repede, pe cale amiabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu o persoana fara rca shalizar shalizar am facut un accident cu o persoana care este vinovata pentru neacodrare de prioritate si pe deasupra nu avea nici RCA, asigurarea intraindu-i in viguare de ... (vezi toată discuția)
Acoperire rca in caz de betie la volan iepurache2004 iepurache2004 as vrea sa stiu daca polita rca a unui sofer beat la volan care a produs un accident asigura despagubirea masinii lovite si a victimei. uni spun ca da,alti ... (vezi toată discuția)
Despagubiri rca victime din autoturism propriu cyan cyan in cazul unui accident cu victime, victimele care se afla in autoturismul care a produs accidentul pot fi despagubite de catre societatea de asigurari a ... (vezi toată discuția)