in caz de vatamare corporala grava se poate da ca pedeapsta inchisoare cu suspendare? Sau mai bine zis care poate fi pedeapsa minima? Poate exista impacarea partilor in caz d vatamare corporala grava sau odata ce aceasta este stabilita d catre politie se ajunge neaparat la proces implicit condamnare?
Art.182 C.Pen.
alin.1."Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijirimedicale mai mult de 60 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 2-7 ani.".
alin.2 "Daca fapta a produs vreuna din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate fizica sau psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este inchisoare de la 2-10 ani".
alin.3"Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii consecintelor prev. la alin.1 si 2, pedeapsa este inchisoare de la 3-12 ani".
alin.4"Tentativa faptei prev. la alin.3 se pedepseste".
Impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala.
La individualizarea pedepsei, instanta tine cont de starea de reciva, de circumstantele atenuante si agravante si in raport de acestea aplica pedeapsa. Daca pedeapsa aplicata de instanta este inchisoare de cel mult 3 ani sau amenda, nu ati mai fost condamnat anterior la o pedeapsa a inchisorii mai mare de 6 luni si se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia, instanta POATE dispune suspendarea executarii pedepsei.
Daca ati suferit o vatamare de pe urma infractiunii, da, va puteti constitui parte civila in proces. Acest lucru il puteti face atat in fata organului de urmarire penala, cat si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare. Este bine sa cuantificati separat atat daunele materiale cat si daunele morale.
Un sfat , va rog
raducuu
buna ziua, am nevoie de un sfat va rog frumos .. sa va povestesc depre ce este vorba. un prieten de-al meu a fost taiat pe fata de un vecin , a facut ... (vezi toată discuția)