avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vatamare corporala grava
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vatamare corporala grava

in caz de vatamare corporala grava se poate da ca pedeapsta inchisoare cu suspendare? Sau mai bine zis care poate fi pedeapsa minima? Poate exista impacarea partilor in caz d vatamare corporala grava sau odata ce aceasta este stabilita d catre politie se ajunge neaparat la proces implicit condamnare?
Art.182 C.Pen.
alin.1."Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijirimedicale mai mult de 60 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 2-7 ani.".
alin.2 "Daca fapta a produs vreuna din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate fizica sau psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este inchisoare de la 2-10 ani".
alin.3"Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii consecintelor prev. la alin.1 si 2, pedeapsa este inchisoare de la 3-12 ani".
alin.4"Tentativa faptei prev. la alin.3 se pedepseste".
Impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala.
La individualizarea pedepsei, instanta tine cont de starea de reciva, de circumstantele atenuante si agravante si in raport de acestea aplica pedeapsa. Daca pedeapsa aplicata de instanta este inchisoare de cel mult 3 ani sau amenda, nu ati mai fost condamnat anterior la o pedeapsa a inchisorii mai mare de 6 luni si se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia, instanta POATE dispune suspendarea executarii pedepsei.
eu sunt partea vatamata :(
puteti sa-mi explicati si optiunea de a ma constitui ca parte civila (sau ceva de genu) va rog
Daca ati suferit o vatamare de pe urma infractiunii, da, va puteti constitui parte civila in proces. Acest lucru il puteti face atat in fata organului de urmarire penala, cat si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare. Este bine sa cuantificati separat atat daunele materiale cat si daunele morale.
Ar fi bine sa ne explicati pe scurt ce s-a intamplat, in acest fel v-am putea ajuta cu un sfat concret.

Alte discuții în legătură

Un sfat , va rog raducuu raducuu buna ziua, am nevoie de un sfat va rog frumos .. sa va povestesc depre ce este vorba. un prieten de-al meu a fost taiat pe fata de un vecin , a facut ... (vezi toată discuția)
Procedura recunoasterii vinovatiei- consecinte asupra limitelor de pedeapsa Dana 14 Dana 14 Buna ziua! Ce beneficii ar trebuii sa aiba un inculpat daca merge pe \"procedura simplificata\" intr-un dosar incadrat la art 182 vatamare corporala gravă? ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de slutire corinuta corinuta As dori sa aflu daca mai este incriminata acesta fapta, respectiv infraciunea de slutire, daca ati putea sa/mi spuneti cadrul legislativ (vezi toată discuția)