avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... un sfat , va rog
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

un sfat , va rog

buna ziua, am nevoie de un sfat va rog frumos .. sa va povestesc depre ce este vorba. un prieten de-al meu a fost taiat pe fata de un vecin , a facut reclamatie la politie si si-a scos ceritficat medico-legal ( a primit 14 zile ), pe obraz i-a ramas o cicatrice de 9 cm .. imi puteti spune va rog frumos daca cel care la taiat o sa faca puscarie?la ce infractiune o sa fie incadrat? trebuie sa va mai spun ca fapta a fost planuita pentru ca faptasul a venit de acasa cu cutitul in buzunar si a spus dinainte ce vrea sa il taie pe fata, si victima are 3 martori care pot da declaratie .. multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 18:14, 24 Iunie 2009
Incadrarea juridica a faptei o va face procurorul care supravegheaza cercetarea penala.
Daca exista temeinice consideratii juridice, si ca rezultat al urmaririi penale efectuata de catre procuror se trimite in judecata, este posibil sa primeasca o condamnare cu inchisoarea dar cu suspendare.
Sfatul meu este sa angajati un avocat intrucat ar trebui sa se ceara si daune.
Ma gandesc la un 182 alin. 3 Cod penal -> Vatamare corporala grava savarsita in scopul producerii consecintelor prevazute de alin 1 si 2, in speta fiind vorba despre slutire. O cicatrice de 9 cm presupun ca se poate incadra la slutire. Din ceea ce ati scris faptuitorul a actionat cu intentie directa calificata prin scopul producerii acestei urmari, astfel incat se poate retine alin. 3. Pedeapsa pentru aceasta incadrare este inchisoarea de la 3 la 12 ani.


" ART. 182
Vătămarea corporală gravă
Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.
Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii consecinţelor prevăzute la alin. 1 şi 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Tentativa faptei prevăzute în alin. 3 se pedepseşte. "
Ar putea fi calificata ca infractiune de vatamare corporala grava prevazuta de art. 182 al.2 si 3, daca cel vatamat ramane cu cicatrice permanenta ceea ce insemana slutire iar pedepasa pentru aceasta fapta cand e comisa cu intentia de a slutii, este de la 3-12 ani. Nu stiu care ar putea fi motivele pentru care n-ar face puscarie pentru aceasta fapta violenta si deosebit de periculoasa in conditiile descrise de dvs.
Trebuie facuta plangere la parchet sau politie cu indicarea tuturor imprejurarilor comiterii faptei
Incadrarea juridica depinde de fapta, consecinte, probe. Condamnarea depinde de imprejurari, pedeapsa prevazuta de lege si convingerea judecatorului. In cazul cand cicatricea de care spuneti va fi vizibila permanent pe durata vietii victimei, este posibil ca autorul sa fie acuzat de savarsirea infractiunii prevazute de art. 182 alin. (2) si (3) C.pen. Suspendarea conditionata a executarii pedepsei se acorda numai in cazul in care judecatorul decide aplicarea unei pedepse de maxim 3 ani, daca autorul nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 6 luni si daca judecatorul considera ca scopul pedepsei poate fi atins fara executarea ei.
Minimul pedepsei pentru infr. prev. de art. 182 alin. (2) si (3) este 3 ani, maximul este 12 ani. Circumstantele in care s-a savarsit fapta pot atrage o pedeapsa spre maxim (cele agravante) sau spre minim (cele atenuante). Art. 75 lit. "d" C.pen. prevede ca se constituie in circumstanta agravanta savarsirea unei infractiuni din motive josnice.
Din relatarea dvs. (neprobata) autorul a urmarit scopul realizarii unei rani pe fata victimei, fiind motivat probabil (neprobat) de o dorinta de razbunare. Razbunarea este considerat un motiv josnic de savarsire a infractiunii. Daca procurorul de caz si organele de cercetare vor proba intentia de slutire si motivatia razbunarii, se va putea cere aplicarea unei pedepse indreptate spre maxim, ceea ce va exclude masura suspendarii executarii.
da exact, a vrut sa se razbune , mai exact sa dea o lectie .. el nu a mai facut inchisoare niciodata, asta e prima fapta de acest gen .. as mai avea o intrebare, la proces victima poate sa ceara daune materiale? daca da, ce se intampla daca faptasul nu are cum sa plateasca?

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala grava justis justis in caz de vatamare corporala grava se poate da ca pedeapsta inchisoare cu suspendare? Sau mai bine zis care poate fi pedeapsa minima? Poate exista impacarea ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala in ncp - pedeapsa maxima claudiaivan claudiaivan am o pb,am o plangere pe rol,dar dosarul este inca la politie,fiind vb de o agresiune impotriva fiului meu cu 27 de zile de ingrijiri de la IML. cu vechiul cod ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala Bianca_85 Bianca_85 Buna ziua, as avea nevoie de un sfat, in legatura cu o vatamare corporala care a avut loc care a avut loc acum 4 ani si lui X i s-a rupt falca si ... (vezi toată discuția)