avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neindeplinire sarcini de serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neindeplinire sarcini de serviciu

Un salariat inainteaza demisia, contractul de munca inceteaza. La mult timp dupa incetare, angajatorul constata ca salariatul nu si-a inceplinnit corespunzator sarcinile de serviciu- in cazul de fata nu a redactat/ inregistrat documente privind executarea CIM diverse (fostul salarit avand fctie de insprector resurse umane)

Angajatorul are temei legal pt a chema fostul salariat sa indeplinieasca sarcinile de serviciu? exista raspundere pt salariat?
Cel mai recent răspuns: Marius DAMIAN , Avocat 22:17, 25 Iunie 2008
Daca raportul de munca a incetat (odata cu demisia) nu exista nici un mijloc legal pentru a obtine ceea ce doriti ("a chema fostul salariat sa indeplinieasca sarcinile de serviciu").

Daca, in schimb, prin neindeplinirea atributiilor de serviciu v-a cauzat un prejudiciu, se aplica, fara indoiala, dreptul comun in materie de raspundere civila:


Codul civil
Articolul 998
Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.

Articolul 999
Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa.


Problema e sa dovediti ca a existat un prejudiciu (cuantificabil, de preferat) cauzat prin fapta fostului salariat.
:) Posibil prejudiciu - amenda primita de la ITM in cazul in care se constata ca s-a savarsit nereguli cu privire la relatiile de munca pe perioda cat acesta a fost angajat ca inspector resurse umane.
... iar daca n-a fost data nici o astfel de amenda? Riscul ei? (v. teoriile 'obiective' privind raspunderea civila)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
klewos, utilizator
elis a scris:

:) Posibil prejudiciu - amenda primita de la ITM in cazul in care se constata ca s-a savarsit nereguli cu privire la relatiile de munca pe perioda cat acesta a fost angajat ca inspector resurse umane.

Da, în cazul acesta, cred că se poate atrege răspunderea patrimonială a salariatului pentru prejudiciul creat angajatorului. Pentru că, în acest caz, salariatul chiar a creat un prejudiciu angajatorului ca urmare a unei fapte ce are legătură cu munca sa.
Mă rog... se mai poate discuta.... dacă salariatul a semnat fişa postului, dacă avea în FP atribuţiunile pe care angajatorul susţine că nu şi le-a îndeplinit, dacă nu a intervenit prescripţia dreptului de a atrage răspunderea patrimonială.... etc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal? ovidana ovidana Un angajat a creat societatii un prejudiciu major in urma unui accident rutier produs din culpa exclusiva a acestuia, astfel autocamionul condus de catre ... (vezi toată discuția)
Proces civil pentru recuperarea unui fals prejudiciu sermi sermi Buna ziua, Am lucrat 5 ani la o societate comerciala unde aveam contract de munca si conventie civila de prestari servicii. CIM-ul era pe 8 ore cu salariul ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala eloria eloria acum 3 ani mi s-a dat un spor se 15%. Vine un control care spune ca de fapt trebuia sa mi se dea 10 %. Dar cel care a controlat, aprobase acum 3 ani acest ... (vezi toată discuția)