avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Proces civil pentru recuperarea unui fals prejudiciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Proces civil pentru recuperarea unui fals prejudiciu

Buna ziua,
Am lucrat 5 ani la o societate comerciala unde aveam contract de munca si conventie civila de prestari servicii. CIM-ul era pe 8 ore cu salariul minim pe economie iar conventia civila pe durata nedeterminata si pentru acelasi obiect ca si CIM-ul. Cand am vrut sa plec, mi s-a oferit un alt post pe care l-am refuzat . Am solicitat incheierea contractului de munca prin acordul partilor, dar am fost informata ca mi se va initia o procedura disciplinara. Aceasta procedura nu s-a efectuat, intrucat administratorul firmei mi-a spus ca putem incheia relatiile de munca in aceeasi zi a comunicarii initierii procedurii disciplinare, daca imi asum abaterile imputate in aceasta si recunosc faptul ca am cauzat societatii un prejudiciu aprox. egal cu banii care mi se cuveneau pe ultima luna lucrata. Cunoscand faptul ca toti fostii angajati ai societatii au plecat fara sa-si ia ultimul salariu, total sau partial, am semnat o declaratie prin care recunosteam abaterile si prejudiciul, fiind convinsa ca toata strategia urmarea de fapt neachitarea ultimului meu salariu si am plecat. Acum sunt chemata in judecata pentru acel prejudiciu, imputabil doar in baza declaratiei mele. Vreau sa mentionez faptul ca declaratia mi-a fost dictata cuvant cu cuvant de administrator si copiaza identic abaterile mentionate in procedura, care sunt:
1. neglijenta in serviciu in ceea ce priveste gestionarea sumelor de bani incasate in numerar de la clientii societatii si a platilor efectuate prin casierie;
2. Netinerea corecta a evidentei incasarilor si platilor efectuate prin casieria societatii
3. Producerea de prejudicii societatii, ca urmare a gestionarii defectuoase a sumelor de bani incasate de la clientii societatii
4. Neindeplinirea nejustificata a sarcinilor de serviciu incredintate prin contractul individual de munca si fisa postului
5. Neindeplinirea normei de munca stabilita prin CIM.
De asemenea, se mentioneaza ca, urmare a activitatii defectuoase desfasurate in exercitarea atributiilor ce imi revin conform CIM si fisei postului am cauzat societatii ... un prejudiciu real in cuantum de 4000 ron.
Declaratia am scris-o dupa dictare si sub amenintari.

Procedura disciplinara nu s-a efectuat iar prejudiciul ''recunoscut'' in declaratie nu este real ci coincide cu ultimul meu salariu.
In fisa postului aveam atributii de incasari si plati, dar eu am pus toate chitantele, bonurile etc. in actele contabile. Mi-am indeplinit sarcinile cu un punctaj de 9,80 si 10 pe anii 2011 si 2012, conform fiselor de evaluare profesionala.
Va rog sa ma indrumati cum trebuie sa ma apar in instanta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 18 Februarie 2014
Mai intai veti fi chemata la mediere. Va recomand sa va prezentati. Veti putea solicita sa va faca dovada producerii prejudiciului. Faptul ca ati recunoscut acest prejudiciu nu inseamna ca el exista. Acordul dvs nu face dovada existentei prejudiciului. Acesta trebuie dovedit cu acte contabile.
Daca nu are documente in acest sens nu poate sa va solicite nimic.
Nu este nevoie a se efectueze o cercetrae disciplinara pentru a se stabli un prejudiciu. Cercetarea disciplinara se efectueaza numai daca ati avarsit o abatere disciplinara.

Potrivit art. 254, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.

Altfel spus, pentru ca un angajat să poată fi considerat răspunzător trebuie să fie îndeplinite cumulativ mai multe condiții, după cum urmează:
- persoana care a produs prejudiciul să aibă calitatea de salariat la angajatorul păgubit, respectiv între parți (angajat – angajator) să existe un contract individual de muncă care reglementează raporturile de muncă;
- să existe un prejudiciu creat în patrimoniul angajatorului;
- să fie dovedit caracterul ilicit al faptei salariatului, săvârșită în legatură cu munca sa;
- să existe o legătură de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciul produs;
- să fie dovedită vinovăția salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputatie + desfacere disciplinar -urgent eujad eujad am 3 salariati chemati la convocare ptr lipsa nejustificata carburant. Conducerea vrea sa le si imput suma si sa le desfac contractul disciplinar . Stiu ca ... (vezi toată discuția)
Neindeplinire target - sanctiune pecuniara laura-jurist laura-jurist buna ziua angajatilor unei societati li s-a stabilit un anunit nr de procesari pe zi. acestia au refuzat sa semneze adresa de stabilire a targetului. mai ... (vezi toată discuția)
Urgent .decizie 61 a eujad eujad am avut 3 salariati pe care i-am chemat la cercetarea disciplinara intrucat au furat carburant. In declaratia dat, ei nu au recunoscut nimik, in schimb , mi-au ... (vezi toată discuția)