avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imputatie + desfacere disciplinar -URGENT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imputatie + desfacere disciplinar -URGENT

am 3 salariati chemati la convocare ptr lipsa nejustificata carburant. Conducerea vrea sa le si imput suma si sa le desfac contractul disciplinar . Stiu ca ptr aceeasi fapta nu se poat aplica 2 sanctiuni. sau gresesc?Cum ma sfatuiti sa fac, ptr ca se doreste recuperarea prejudiciului si incetarea contractelor.Multumesc
ii puteti da in primul rand avertisment apoi ii faceti decizie de imputare pentru suma ce reprezinta carburantul lipsa iar la urmatoarea abatere ii puteti da penalizare .Abia dupa aceea daca se repeta puteti sa ii desfaceti contractul de munca,deoarece la ITM odata cu decizia de desfacere disciplinara va cere sa anexati la ea si copii dupa aceste decizii.Art.61 lit.a Codul muncii spune ca salariatul trebuie sa savarseasca o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin CI de munca aplicabil sau regulamentul intern.Nu ii poate desface contractul disciplinar pentru atat.
adica furtul nu este o abatere grava?prejudiciul este pe 10 mil lei. In afara de asta , cei 3 soferi mai au anul trecut o decizie de imputare tot pentru lipsa carburant. deci, se repeta fapta. Probl e ca eu tb sa le imput si banii si sa ii dau si afara?si nu este legal, dar ce ma fac cu conducerea???
daca mai au abateri atunci nu este nici un fel de problema,faceti dec.de desf.a CM ii atasati si cealalta dec. de imputare de anul trecut si e OK.Numai trebuie sa vedeti cum va recuperati banii daca pleaca.In transporturi daca nu reclamati paguba un an ,se prescrie.trebuie sa ii faceti plangere penala pentru recuperarea sumei in cazul in care nu se poate altfel
1. Imputarea sumei nu este o sanctiune disciplinara ci este recuperarea unei pagube produse de salariat. Desfacera CIM disciplinar este o sanctiune. deci nu sunt doua snactiuni pentru aceeasi abatere.
2. Puteti recurge si la desfacerea disciplinara a CIM (art.61a din Codul muncii) daca abaterea savarsita de salariati este pevazuta si sanctionata de Regulamentul intern al unitatii dvs. sau macar trecuta in fisa postului. In caz contrar, daca salariatii va dau in judecata aveti sanse mari sa pierdeti procesul
3. Furtul este o abatere foarte grava dar trebuie dovedita. Daca insistati sa desfaceti CIM disciplinar vedeti ca trebuie sa respectati dispozitiile art.263-268 din Codul muncii. Conducerea trebuie sa respecte legile indiferent daca ii convine sau nu.
multumesc ptr ajutor. Adica miercuri la cercetare, cu comisia de fata le iau declaratie, eu am date certe ca ei au furat carburantul, le fac decizie de imputatie + angajament de plata , dupa care decizie de incetare cu 61 a? Astia sunt pasii?

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara BogdanBurtila BogdanBurtila Salut, Am probleme cu un subordonat ce nu isi respecta atributiile. Nu ai cu cine sa te intelegi si mai grav a inceput sa vorbeasca urat, sa trimita ... (vezi toată discuția)
Urgent .decizie 61 a eujad eujad am avut 3 salariati pe care i-am chemat la cercetarea disciplinara intrucat au furat carburant. In declaratia dat, ei nu au recunoscut nimik, in schimb , mi-au ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)