avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT .decizie 61 a
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT .decizie 61 a

am avut 3 salariati pe care i-am chemat la cercetarea disciplinara intrucat au furat carburant. In declaratia dat, ei nu au recunoscut nimik, in schimb , mi-au semnat angajament de plata prin care isi dau acordul ca prejudiciul sa fie acoperit din garantia ce le-a fost constituita. Conducerea societatii, vrea sa le desfac si disciplinar intrucat au mai avut 2 abateri de acest fel. Cercetarea a avut loc pe data de 25.03.2009, decizia de imputatie a fost emisa in data de 27.03.2009. Pot azi, 01.04.2009 sa le desfac si CIM disciplinar?Ptr ca am auzit, ca ei vor sa isi aduca certificat medical.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 00:05, 2 Aprilie 2009
am omis sa va spu ca cei 3 au fost la serviciu pana in data de 30.03.2009. De atunci au plecat si au spus ca vor sa isi aduca concediu medical
Daca se retine in seama acestor salariati savarsirea unei abateri disciplinare, iar dumneavoastra ati efectuat corect cercetarea disciplinara (va refer aici si la respectarea termenelor privind convocarea ) si se retine in sarcina acelor salariatri ca au savarsit aceea abatere le puteti desface CIM in baza art 61 lit a).
Aveti insa grija cu acele angajamente de plata....nu sunt chiar legale, daca vor face contestatie vor avea castig de cauza. Codul muncii prevede ca orice retinere salariala se face doar in baza unei hotarari definitive si irevocabile.
In Regulamentul intern trebuie sa aveti prevazuta asemenea fapta precum si modul de sanctionare a ei (in decizia de concediere trebuie sa mentionati ca fapta lor a incalcat prevederile art.x din RI, fapta care se pedepseste cu incetarea CIM). Daca nu, sigur veti pierde un eventual proces cu salariatii acestia.
Se pare ca dorit sa aplicati doua sanctiuni pentru aceeasi abatere
Daca salariatii nu au recunoscut fapta cum dovediti ca nu spun adevarul?
Nu este suficient sa fie facuta o cercetare disciplinara in conformitate cu prevederile legale ,ca procedura, daca in urma acesteia nu se poate constata ca salariatul a savarsit abaterea respectiva............... Trebuiesc aduse dovezi care sa combata declaratiile salariatilor, o cercetare disciplinara nu se realizeaza in mod obligatoriu intr-o singura sedinta.
Daca angajatorul nu poate sa faca dovada ca salariatii au abaterea respectiva nu vad cum ar putea aplica orice sanctiune.
In ceea ce priveste certificatele medicale pot fi contestate daca din coincidenta s-au imbolnavit fix salariatii care au abetere disciplinara si toti 3 in aceasi zi............. .
Nu trebuie sa fie confundata recuperarea pagubei cu sanctiunea.
Simpla semnare a unei declaratii privind retinerea sumei ce reprezinta contravaloarea daunei nu echivaleaza cu recunosterea furtului, pot face afirmatia ca au fost constransi sa semneze acordul respectiv. Sper ca nu este un acord scris la calculator si salariatii doar au semnat ci este un acord scris de mana salariatilor.

Alte discuții în legătură

Imputatie + desfacere disciplinar -urgent eujad eujad am 3 salariati chemati la convocare ptr lipsa nejustificata carburant. Conducerea vrea sa le si imput suma si sa le desfac contractul disciplinar . Stiu ca ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara agronom agronom In data 13.10.2009 am depus cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (19.11.2009),in acest caz mai pot fi cercetat de comisia de disciplina pentru ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara BogdanBurtila BogdanBurtila Salut, Am probleme cu un subordonat ce nu isi respecta atributiile. Nu ai cu cine sa te intelegi si mai grav a inceput sa vorbeasca urat, sa trimita ... (vezi toată discuția)