avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la notar!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la notar!

Buna ziua. Care este procedura in cazul divortului la notar, in cazul in care unul dintre soti lipseste din tara la data expirarii termenului de 30 de zile?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 11:49, 19 Aprilie 2011
In opinia mea, legea micii reforme in justitie, la art 38 ind 2 stabileste foarte clar procedura divortului in fata notarului public.
Astfel, dupa expirarea termenului de 30 de zile, notarul verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca consimtamantul lor este liber si neviciat.
Consider ca aceasta procedura necesita prezenta ambilor soti in fata notarului sau in fata ofiterului de stare civila motivat de faptul ca consimtamantul unei persoane se ia numai personal.
De asemenea, divortul prin acord in fata notarului este o aplicare a principiului mutus consensus, mutus disensus, ceea ce implica prezenta ambilor atat la incheierea casatoriei, dar si la desfacerea casatoriei.
Av. Mihai Vaduva
Va multumesc!
Totusi, din moment ce un divort cu acordul partilor in instanta se poate solutiona cu acordul unei parti reprezentate prin procurator, cu procura speciala, partea fiind plecata in strainatate, nu vad de ce nu s-ar putea folosi acordul dat prin reprezentare si in fata notarului sau a ofiterului de stare civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E posibil un divort in cateva zile? manuela43 manuela43 Va supun atentiei urmatoarea situatie: doi soti cu dubla cetatenie romana-americana au avut casatoria in Romania si au domiciliul in SUA. Vor sa divorteze ... (vezi toată discuția)
Divort ro_red_rosu ro_red_rosu Sunt casatorita de 12 ani si nu am copii, doar un apartament cumparat impreuna , se poate divorta de comun acord la notariat? cat dureaza si se da termen de ... (vezi toată discuția)
Divort fara acordul sotului Kristinik30 Kristinik30 Buna ziua, Soacra mea a parasit domiciliul acum 2 ani si ceva si a plecat in Italia la munca(mentionez ca de atunci nu a mai fost pe acasa deloc si nici ... (vezi toată discuția)