avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... transcrierea actului de separare in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

transcrierea actului de separare in Romania


Conform legii UE daca sotul si sotia au decis sa divorteze, actul de divort trebuie facuta in locul in care au locuit impreuna. Au avut domiciliul de cel putin 6 luni.
Dar , daca casatoria a fost facuta pe teritoriul Romaniei si transcrisa in alta tara deci recunoscuta in tara respectiva -Italia mai exact, cum se procedeaza in cazul separarii? Vine recunoscuta legal documentul de separare ca divort oficial?
In Italia mai intai te separi legal - si dupa 3 ani divortezi.
Actul separarii efectuat din Italia, poate fi transcris si recunoscut in Romania ca divort oficial, final , sau nu?
Trebuie sa asteptam 3 ani- conform legii italiene- pt a obtine actul de divort?
Unde trebuie tradus si transcris?
O zi buna,

Cel mai recent răspuns: ContSters82289 , utilizator 16:30, 19 Aprilie 2011
Daca casatoria s-a realizat in Italia competenta apartine instantei italiene pentru divort.Totusi nu ar fi recomandat divortul in Italia.

Se poate si in Romania daca doriti sa divortati mai repede printr-un artificiu juridic (o vacanta in Romania, o resedinta... o cerere de divort comun acord ...).

O alta posibilitate ar mai fi retragerea actiunii de divort din Italia doar daca ambii sunt de acord) stabilirea domiciliului comun in Romania (formal) iar apoi divort in Romania

Daca oficierea casatoriei s-a realizat in Romaia atunci divortul se realizeaza in Romania conform legislatiei actuale in domeniu ( posibilitate divort amiabil la notar).

Cu privire la inscrierea certificatului de casatorie emis de autoritatile italiene,
Certificate de căsătorie/>
Înscrierea căsătoriilor se poate solicita la misiunea diplomatică sau oficiile consulare ale României din statul unde s-a încheiat căsătoria. sau direct la autoritatile din Romania.

Documente necesare:

extrasul actului de căsătorie străin, apostilat sau legalizat de autorităţile locale în original şi copie;
declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altei transcrieri în România sau la altă misiune diplomatică a României (formularul se primeşte la misiunea diplomatică);
declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altor căsătorii anterioare ale cetăţeanului român (formularul se primeşte la misiunea diplomatică) (sau, după caz, certificatul de naştere eliberat de autorităţile române cu toate menţiunile de căsătorie şi de divorţ);
paşapoartele soţilor (primele 4 pagini), în original şi copie
certificatele de naştere ale soţilor, în original şi copie; în cazul în care unul din soţi este cetăţean străin, se va prezenta extrasul de naştere al acestuia;
buletinul/cartea de identitate din România, în original şi copie
taxa consulară
Cererea poate fi depusă de unul din soţi (cetăţean român), care se va prezenta şi la eliberarea certificatului.

Ambasadele şi oficiile consulare ale României sunt în măsură să ofere informaţii suplimentare, în funcţie de practica locală.

De asemenea, informaţii generale despre procedura de obţinere a certificatelor de căsătorie pot fi accesate la [ link extern ] ).

Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat- inregistrare in ro a casatoriei amobi amobi m-am casatorit in urma cu 8 ani in strainatate cu un cetatean strain.pana in prezent nu am inregistrat casatoria la oficiul starii civile,nestiind ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Casatoria in italia YoanaOL YoanaOL buna ziua eu m-am casatorin civil in italia si nu am inregistrat casatoria la ambasada romaniei.Deja au trecut mai mult de 6 luni. Pot sa merg sa imi traduc ... (vezi toată discuția)
Casatorie in strainatate (italia) cojocaru_d35 cojocaru_d35 Buna ziua ! Sant casatorita in strainatate,Italia ,cu un cetatean italian si as vrea sa stiu daca certificatul de casatorie trebuie inregistrat obligatoriu si ... (vezi toată discuția)