Socrii mei au incheiat un Contract de intretinere cu drept de uzufruct viager in urma cu un an si jumatate(este vorba de un apartament) cu doua nepoate.Sotul meu este unicul lor fiu.Am citit pe forumul dvs. raspunsurile acordate altor persoane care au fost interesate de acest subiect.Exista unele controverse.Intrebarea mea este:poate fi atacat in justitie sau nu?Daca sotul meu are dovezi clare ca parintii lui nu sunt intretinuti asa cum trebuie,de ce nu are dreptul sa denunte acest lucru in instanta?Am inteles ca acest contract nu poate fi anulat decat de partile contractante,adica de intretinuti si intretinatori.
Va multumesc!
Sotul dvs. nu este parte contractanta. Este un terţ (strain) fata de acel contract.
Iar conventiile n-au efect decat intre partile contractante. (principiul relativitatii efectelor contractului).
Numai socrii dvs. (intretinutii) pot solicita rezolutiunea acelui contract pentru o eventuala neexecutare. Numai ei sunt in masura a aprecia daca sunt sau nu bine intretinuti. Drepturile nascute din acel contract le apartin NUMAI lor. (nu si altor persoane straine de contract).
Dupa deces actiunea se transmite mostenitorilor decedatului. Numai atunci sotul dvs. ar putea promova o astfel de actiune. (in calitate de succesor in drepturi al autorului decedat) si numai daca invoca neexecutarea fata de defunct (neexecutarea obligatiei de intretinere pe ultima parte a vietii autorului decedat)
Pana atunci este si ramane STRAIN de acel contract.
Daca ar promova acum, in numele sau, o actiune i-ar fi respinsa ca fiind promovata de o persoana fara calitate procesuala activa.
Drept la mostenire
mary222
am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)