avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Medic de familie
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Medic de familie

Buna ziua la toata lumea.E foarte frumos cum este scris "sa schimbam inpreuna legea"dar din nefericire cred ca suntem toti un Don Quite!!!As avea o intrebare si mi-ar place sa si primesc un raspuns.Daca un om de rand ar face o evaziune sau ar fura statul ar fi pedepsit ca infractiune !!nu??dar daca te fura statul cum se numeste oare??Ma numesc Heghes Eniko si sunt din Turda Jud Cluj,am fost plecata in strainatate din 1998 acolo am lucrat cu acte in regula acolo am nascut am fost si operata,am avut un medic de familie.Din 2005 sunt in RO m-am intors cu familia si cand am dorit sa ma inscriu la un medic de familie mi se spune ca trebuie sa platesc in urma cu 5 ani adica din 2000 taxele desi eu am platit in Spania unde dealtfel am beneficiat de serviciile medicale,ei bine nu am fost deacord sa platesc eu ceva ce defapt nu am folosit,dar nici medic nu am avut,acum sa schimbat legea si imi cer bani retroactiv pe 6 luni adica vreo 300 Ron dar defapt pentru ce sunt bani astia???ca eu nu inteleg,oare nu e furt pe fata ??unde este legea care protejeaza omul??In acesti 3 ani eu am fost eleva la o scoala postliceala sanitara,nu este nici o lege ca daca nu ai avut nici un venit in acest timp si ai facut un curs sa fi scutit de platile [u]retroactive care defapt eu nu le vad fondate si nu inteleg de ce sa platesti ceva ce nu a existat!!!eu vreau sa platesc dar din momentul ce te inscrii la un medic!!Va rog sa-mi dati un raspuns sincer mi-ar place sa dau ministerul de sanatate in judecata si sa le aratam ca noi defapt existam ca persoane si nu suntem doar niste taxe.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 02:27, 25 Ianuarie 2010
In legislatia cu privire la sanatate e cam haos...
In mod normal, fiecare angajat este obligat sa aiba contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.
Ce vi s-a spus, sa platiti cu 5 ani in urma e o prostie, nu are nici o baza legala... daca ar fi considerat ca va datoreaza bani, ar fi trebuit sa va dea in judecata pentru cel mult 3 ani in urma... Si asa, din moment ce va aflati in continuarea studiilor, intr-o forma de invatamant de stat, nu trebuie sa platiti pentru acea perioada. Puteti face dovada cu acte ca nu erati angajata in acea perioada.
Are baza legala .... obligatiile bugetare se prescriu in termen de 5 ani, nu in 3 ani ;)
Termenul de prescripţie a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte în acelaşi mod cu cel prevăzut pentru obligaţiile fiscale.

Art.259 din Legea nr.95/2006 alin.7 lit.c prevede :
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.

Am adus dovada ca nu am nici un venit si urmez o scoala postliceala de 3 ani,dar asta nu ma ajuta cu nimic ,eu trebuie sa platesc in urma cu 6 luni +penalizarii pentru a-mi elibera dreptul de a avea un medic de fam.E hotie ,e furt din buzunarul meu pe fata cu tupeu.TRAIASCA ROMANIA =D>
Da, scuze, termenul de prescriptie este de 5 ani, nu 3 ani, dar in aceasta situatie tot nu mi se pare normal sa se ceara plata acestor obligatii pentru o perioada de 5 ani.
Insa daca nu ati realizat venituri pentru perioada de dinainte de inscrierea la acea scola post liceala, nu sunteti obligata sa platiti in urma cu 6 luni.Ati facut dovada ca nu ati realizat venituri?
Daca ati lucrat in alta tara, inseamna ca ati realizat venituri, insa impozabile in tara respectiva.
Buna ziua.In anul 2002 luna August am nascut-o pe fetita mea in Spania ,acolo am primit bani de maternitate 4luni,dupa cele 4 luni eu am fost nevoita sa vin in tara deoarece am facut in urma cezarianei o hernie si singura nu mai put-am sa am grija de fetita ,sotul fiind la munca de dimineata pana seara, medici de acolo m-au programat pentru operatie pe 2003,asa ca inainte de operatie ca sa beneficiez de concediu medical eu m-am intors in Spania si m-am angajat .In 2003 luna Noiembrie am fost operata(gratis)si pana Mai 2004 eu am beneficiat de concediu medical dupa care in Septembrie acelasi an m-am inscris la scoala postliceala Babes din Cluj.Eu personal nu am lucrat in romania din 1996 si nu am avut nici un venit ,fapt ce am dovedit si la casa de asigurari,dar trebuie sa platesc in urma cu 6 luni +penalitati.Sotul meu reantors in tara s-a angajat si au trecut 8 luni de cand lucreaza cu contract in Ro.si am crezut ca daca el a lucrat peste 6 luni si sa platit asigurarile poate sa-si ia el un medic de fam si sa beneficiez si eu ca sotie,dar bomba ,datorita faptului ca el lucreaza de atata timp si in urma cu 5 ani el figureaza cu venit in Ro.adica 2008-2007-2006 etc trebuie sa plateasca retro pe 5 ani +penalitati deci vreo 3500 ron.Ca noi sunt multi !!!!!si multi au platit!!

Alte discuții în legătură

Card national de sanatate cimpeanr cimpeanr Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema, 4 ani de zile nu am lucrat nicaieri fiind in proces cu ultima firma la care am lucrat, nu am platit asigurarea ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate persoana fara venit ursu2003 ursu2003 Fiul meu in varsta de 25 de ani a suferit o fractura care necesita interventie chirurgicala. Nu are asigurare, medic de familie a avut cat a fost elev pana ... (vezi toată discuția)
Datorii mari la cas li_a_she li_a_she Sunt din Neamt,am 26 ani si de curand am fost la CAS sa imi inchei o asigurare de sanatate pt ca figuram neasigurat la medicul de familie!Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)