Buna ziua. Sunt seful unei formatii muzicale si as dori ce ar trebui sa fac pentru a intra in legalitate. As dori o forma de autorizare care sa fie avantajoasa, avand in vedere ca este un job sezonier, deci in general avem activitate incepand cu luna iunie pana in cel mult septembrie, si avem sa zicem 5-10 nunti pe vara. Ar trebui sa imi deschid o II si sa fac contract de colaborare cu ceilalti membri ai formatiei? Fiindca nu vreau sa ii angajez cu carte de munca, ar insemna sa platesc eu darile catre stat pentru ei. Sau este de ajuns sa fiu eu autorizat? Teoretic noi facem prestari servicii.... Ma intereseaza cea mai simpla forma de autorizare, pentru a fi in regula in cazul unor controale.
Ulterior, as dori sa imi extind activitatea catre decoratiuni pentru nunti, obiecte handmade, aranjamente florale pentru nunti, organizare evenimente, insa nu in viitorul apropiat. Care ar fi cea mai buna solutie?
Va multumesc.
Daca va rog, ati putea sa detaliati un pic? Nu sunt tocmai in tema... Am inteles ca aceasta asociere se poate face intre 2 sau mai multe persoane (fizice, deci nu societati), din care doar una are rol de administrator. In acest contract ar trebui sa intre membrii formatiei, iar eu ar trebui sa fiu administratorul acestei asocieri. Ce taxe se platesc la fisc? Doar impozitul pe profit? Cum facturez serviciile pe care le prestez? Cu persoana/institutia careia ii prestam serviciul (cantam la nunta spre ex.) fac un contract de prestari servicii in nume propriu?
Pentru intocmirea unui asemenea contract va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat si cu un contabil priceput. Pot sa va mai spun doar ca asocierea în participaţiune are ca temei legal prevederile art. 251-256 Cod comercial şi prevederi ale dreptului comun art. 1491 – 1531 Cod civil si se poate incheia intre persoane fizice si/sau persoane juridice. Reglementarea fiscala a unui asemenea contract se face prin Codul fiscal art. 28 si art. 86 si prin Normele de aplicare a Codului fiscal( pct. 184-189).