ca sa evitati un proces penal este imperios necesar ca victima sa nu depuna sau sa isi retraga plingerea penala depusa.
in consecinta, aveti nevoie sa va intelegeti cu victima asupra tuturor despagubirilor - materiale si morale.
daca rezultatul va fi pozitiv, veti ramine cu permisul suspendat ptr 90 de zile.
Incercati la un birou de mediere, luati legatura cu un mediator
Art. 61. - (1) În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere poate avea loc din iniţiativa părţilor ori la recomandarea instanţei, acceptată de părţi, cu privire la drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului. (2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere.
Art. 62. - (1) Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă. (2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere. (3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.
Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.
Dispoziţii speciale privind medierea în cauzele penale
Art. 67. - (1) Dispoziţiile din prezenta lege se aplică în mod corespunzator şi în cauzele penale care privesc infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea parţilor înlătură răspunderea penală. (2) Nici persoana vătămată si nici făptuitorul nu pot fi constrânşi să accepte procedura medierii.