avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor public judiciar

Buna ziua,
Intr-un dosar in care am calitatea de parat,instanta a admis reclamantului un sfert din suma solicitata cu titlul de pretentii.Intentionez sa atac aceasta hotarare.Avand in vedere faptul ca in ultimii ani nu am realizat nici un fel de venituri doresc sa solicit ajutor public judiciar pentru acoperirea cheltuielilor legate de taxa de timbru aferenta sumei de plata la care am fost obligat,plata onorariului avocatial,etc.
Intrebarea mea este cand trebuie solicitat ajutorul public judiciar,odata cu depunerea actiunii in care atac hotararea instantei de fond,sau la primul termen de infatisare dupa ce am depus actiunea?Banuiesc ca la inregistrarea actiunii mi se va pune in vedere sa timbrez la suma din hotararea pronuntata de instanta de fond,si nu as vrea sa risc sa mi se respinga actiunea ca netimbrata la primul termen,daca solicit atunci acordarea de ajutor public judiciar si nu la introducerea actiunii? Mentionez ca nu am mai solicitat ajutor public judiciar niciodata.
Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Artigas , utilizator 11:09, 21 Aprilie 2011
Daca sunteti obligat la plata cheltuielilor de judecata si vreti sa atacati sentinta, nu puteti face cerere de ajutor judiciar decat pentru taxa de timbru datorata in urma introducerii cererii in calea de atac.

Cheltuielile la care v-a obligat instanta (cu titlu de cheltuieli de judecata in favoarea reclamantului) nu pot face obiectul cererii de ajutor judiciar. Sumele respective le datorati reclamantului, nu statului.
Nici nu m-am referit la sumele pe care instanta m-a obligat sa le platesc reclamantului.Acestea evident ca nu fac obiectul ajutorului public judiciar,ci reprezinta o responsabilitate personala.
Ma refeream strict la momentul cel mai indicat in care sa solicit acest ajutor pentru plata taxelor de timbru si a onorariului de avocat. Asadar cum este mai bine sa solicit aceasta odata cu inregistrarea actiunii sau ulterior,la primul termen de judecata?
In alta ordine de idei,din cate stiu, pot sa directionez suma din ajutorul public judiciar destinata angajarii unui avocat catre un anumit avocat pe care il prefer,nefiind obligatoriu(desi in cele mai multe cazuri asa se intampla) sa apelez la un avocat din cei inscrisi pe lista baroului pentru reprezentare juridica platita din ajutorul public judiciar? Imi puteti da mai multe detalii in acest sens,care anume este procedura?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune insuficient timbrata; poate fi invocata aceasta exceptie in apel? loki loki S-a platit pentru o actiune in pretentii o taxa initiala de timbru, iar pe parcursul procesului s-a intocmit un raport de expertiza contabila, care stabilea ca ... (vezi toată discuția)
Obtinere scutire sau esalonare sau alte facilitati plata taxa timbru farmec_ farmec_ Buna ziua Doresc sa depun o cerere privind obtinerea unei scutiri sau macar o esalonare sau o alta faciitate privind plata unei taxe de timbru. Nu stiu ce ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma apar singur in cazul unui apel fara ajutorul avocatului? furgim furgim Pot sa ma apar singur in cazul unui apel fara ajutorul avocatului? Nu mai am bani sa platesc avocati si sunt la apelul unui proces pe care l-am pierdut (vezi toată discuția)