avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa ma apar singur in cazul unui apel fara ajutorul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa ma apar singur in cazul unui apel fara ajutorul avocatului?

Pot sa ma apar singur in cazul unui apel fara ajutorul avocatului?

Nu mai am bani sa platesc avocati si sunt la apelul unui proces pe care l-am pierdut
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:17, 10 August 2008
Legea prevede ca părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar. Prin urmare, va puteti apara singur in proces.
De asemenea, potrivit art.4 din OUG nr.51/2008, poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, orice persoana fizica, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.
Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul; in cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea in executare a unei hotarari, cererea este de competenta instantei de executare.
Daca nu e vorba de un proces unde apararea a obligatorie si, in lipsa posibilitatii de a va angaja un aparator, vi se va desemna unul din oficiu, sigur ca puteti sa va sustineti singur cauza.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Care ar fi procedurile ce trebuiesc indeplinite cind incepe apelul? Sau pur si simplu ma prezint in sala de sedinta si atit?
Sunt ceva documente de completat/depus la registratura?
Nu aveti de completat niciun document, la apelul dosarului facut de catre instanta veti raspunde prezent. :)
1. Dumneavoastra sunteti parte in proces. In aceasta calitate puteti sa imputerniciti pe cineva (cel mai des un avocat) sau sa va prezentati singur. Avocatul are nevoie de imputernicire, dumneavoastra nu.
2. Din intrebare inteleg ca nu aveti nici un fel de cunostinte juridice asa ca aparandu-va singur veti proceda ca si cel care isi scoate singur o masea - pe propriul risc.
3. Cititi cu atentie ceea ce a scris elis mai sus cu privire la asistenta judiciara si apelati la acest mijloc de a obtine o aparare profesionista. Un avocat va poate "scapa" macar de unele cheltuieli - de exemplu taxa de timbru in apel (daca sunteti intr-o situatie dificila, si trebuie sa fiti de vreme ce vi s-a acordat asistenta judiciara gratuita), pe care trebuie sa o platiti - de vreme ce ati pierdut procesul si ati facut apel.
4. Cred ca imaginea populara cu avocatul care face totul numai pentru bani este partial gresita. Suntem doar oameni, unii mai buni atii mai putin buni.

Alte discuții în legătură

Apel sau recurs eu-bob eu-bob daca fac apel sau recurs trebuie sa platesc dinou toate taxele?ce se intampla cu taxele din procesul anterior?cum se recupereaza? (vezi toată discuția)
Taxã judiciarã - scutire in apel, solicitare plata in recurs hepennypacker80 hepennypacker80 Am făcut cerere de scutire a taxei judiciare de timbru şi mi s-a judecat cazul pe fond. În apel nu mi s-a solicitat nicio plată. În recurs la CAB ... (vezi toată discuția)
Actiune insuficient timbrata; poate fi invocata aceasta exceptie in apel? loki loki S-a platit pentru o actiune in pretentii o taxa initiala de timbru, iar pe parcursul procesului s-a intocmit un raport de expertiza contabila, care stabilea ca ... (vezi toată discuția)