Sunt angajat cu norma intreaga pe postul de inginer clinic la un centru de dializa.Programul din contract este de 8/zi (08-16).
In realitate lucrez 10/h iar Sambata este considerata de angajator ca o zi normala de lucru, adica refuza sa ma plateasca cu un spor de 100% si sa-mi dea si liber orele lucrate in aceste zile de Sambata.
La cerinta mea de a mi se plati orele suplimentare si de a-mi da liber ptr orele lucrate Sambata acesta m-a amenintat ca o sa-mi faca decizie de modificare a normei de timp si ca nu o sa fie foarte bine ptr mine.
Programul de lucru al firmei este de Luni pana Sambata intre orele 08-18.Din cate stiu eu decizia de reducere a normei de timp trebuie motivata prin reducerea activitatii.
Precizez ca firma mai are un angajat pe acelasi post ca si mine.
Vreau sa stiu daca pot contesta in vreun fel o eventuala astfel de decizie.
In termen de 30 de zile de la data comunicarii acelei decizii , aceasta se poate ataca la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu. Actiune este scutita de plata taxelor judiciare de timbru.
Si care ar fi sansele sa castig atata timp cat pot sa dovedesc ca firma nu-si reduce activitatea, ba din contra are un program de min. 10 h/zi (uneori 12 h/zi).
Am inteles ca ar mai putea sa desfiinteze postul ocupat acum de mine.Cum ar decurge lucrurile in acest caz?
1. Nimeni nu va poate spune care sunt sansele intr-un litigiu .. am vazut cazuri in care o parte a avut dreptate 100% si tot a pierdut litigiul .... judecatorii sunt cei care decid cine castiga litigiul , bineinteles, pe baza probelor administrate.
2. In cazul desfiintarii postului , in practica, se procedeaza astfel:
- emitere hotarare AGA de desfiintare a postului
- emitere si comunicare catre salariat a instiintarii prin care i se comunica ca s-a desfiintat postul si ca incepand cu data de .... va intra in preaviz de 20 zile lucratoare.
- la terminarea preavizului i se va emite si comunica decizia de concediere.
3. De la data comunicarii deciziei de concediere , aveti la dispozitie un termen de 30 de zile pentru a contesta decizia la Tribunalul judetean in a carui raza domiciliati. Actiunea fiind scutita de plata taxelor judiciare.
4. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Anuntare preaviz
vicar
Buna seara
problema mea este urmatoarea: lucrez intr-un notariat unde suntem angajati 3 oameni.
In cursul zilei de azi d-na ma anuntat ca de luni intru in ... (vezi toată discuția)