avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere ilegala-Ce pot sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere ilegala-Ce pot sa fac?

Buna ziua!
In data de 09.01.2009 am primit preaviz de 20 zile in vederea concedierii in baza art.65 (1), in preaviz mentionandu-se ca societatea nu are posturi vacante care sa fie oferite ca alternativa, postul meu fiind acela de gestionar. In organigrama societatii exista 2 posturi de gestionar, unul ocupat de mine din data de 01.08.2006 eu fiind casatorit, cu un copil minor in intretinere, celalalt ocupat de D.R. , acesta fiind un tanar, necasatorit, fara copii, angajat de aproximativ o jumatate de an, ca ajutor al meu. Mentionez ca din 2006 pana in prezent la toate inventarele efectuate nu am avut sume de imputat sau abateri disciplinare, o singura divergenta verbala am avut-o cu managerul cu o zi inainte de primirea preavizului, in fapt aceasta divergenta declansand "represaliile".Eu consider ca nu s-a respectat art.81(2) din CCM 2007-2010 care spune:
" la luarea masurii desfacerii CIM pt. motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
b) masura sa afecteze mai intai persoanele care nu au copii in intretinere".
M-am prezentat la serviciu in perioada 09.01.2009-29.01.2009 la program normal de lucru de 8 ore/zi desi 22.01.2009 ar fi trebuit sa fie ultima zi in care ar fi trebuit (fizic) sa fiu prezent, conform CCM 2007-2010 art.74(3) : "In perioada preavizului salariatii au dreptul sa absenteze 4 ore/zi pentru a-si cauta loc de munca fara ca aceasta sa le afecteze salariul si celelalte drepturi . Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator."Am fost pus in imposibilitatea de a-mi exercita acest drept de catre manager, deoarece la solicitarile mele repetete de a se emite decizia de invetariere pentru a putea preda gestiunea si de a fi descarcat de gestiune mi s-a raspuns cu ironii gen "lasa cheia de la depozit si pleaca" sau "nu pot tine depozitul inchis sa fac inventar pentru asa vrei tu".Specificul meseriei (gestionar) imi interzice sa predau gestiunea fara inventar (HCM 2230/ 08.12.1969 art.4:"In cazul in care nu se efectueaza inventarierea si nu se intocmeste procesul verbal, gestionarii sunt obligati sa refuze predarea-primirea") drept pentru care m-am prezentat in continuare la serviciu la program normal de 8 ore in zilele de 23,26,27,28,29 ianuarie. Abia cand am spus managerului ca ma voi adresa ITM cu o sesizare, acesta a emis decizia de inventariere. Inventarul s-a desfasurat in 28 si 29 ianuarie iar rezultatul a fost "nu sunt sume de imputata salariatului...".
Zilele de 23, 26,27,28,29 ianuarie (40 de ore), sunt lucrate suplimentar si deoarece nu mai pot fi compensate cu zile libere, consider ca trebuie platite ca atare. Intrucat in CIM nu este specificat procentul in care se platesc orele suplimentare, consider ca se aplica art.41(3) c) din CCM 2007-2010 : "pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate cu ore libere se acorda un spor de 100% din salariul de baza ."
Mai adaug ca in data de 10 ianuarie, la o zi dupa ce am primit preavizul, colgul meu D.R. a fost chemat de manager care i-a propus preluarea gestiunii. Acesta a refuzat si i s-a cerut demisia. D.R. si-a dat demisia.Desi prin plecarea colegului meu practic a ramas un post vacant, nu am primit oferta pentru acest post; vreau sa subliniez in acest fel comportamentul abuziv al managerului, probabil va imaginati ce tortura psihica a reprezentat in toata aceasta perioada indeplinirea obligatiilor de serviciu. Am primit decizia de incetare in data de 9 februarie si am inteles ca am 30 de zile pentru a face contestatie. Data fiind situatia prezentata, va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.







Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:56, 17 Februarie 2009
Adresati-va tribunalului cu cotestatie la decizia de concediere, in termenul de 30 de zile.Invocati toate motivele pe care le-ati prezentat.Ar fi indicat sa apelati la serviciile unui avocat.
Aveti dreptul sa sesizati si ITM-ul.
1. Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii in cazul concedierii pentru desfiintarea postului sunt : desfiinţarea locului de muncă şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.
2. Art. 65 nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant. Prin urmare, în cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.
3. Art.81 alin.2 din CCMN este aplicabil in cazul concedierilor colective.
4. Termenul de contestatie al deciziei de concediere este de 30 de zile de la data comunicarii acesteia la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliul. Litigiile de munca sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.
5. Data ati primit decizia de concediere pe data de 09.02.2009, ultima zi de depunere a contestatiei este data de 12.03.2009.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere gestionar dutu69 dutu69 Sunt gestionar la o societate care comercializeaza feroase gen tabla, profile etc. In data de 09.01.2009 am primit preaviz de 20 zile lucratoare cf.art.65 ... (vezi toată discuția)
In legatura cu litera i din codul muncil ANAMARIA1996 ANAMARIA1996 BUNA SEARA IN URMA CU CATEVA ZILE AM FOST AMENINTATA DE CATRE ANGAJATOR CU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA CU LITERA I DEOARECE , IAM PREZENTAT DEMISIA MEA CU ... (vezi toată discuția)
Predare gestiune in caz de concediere peta20ro peta20ro In data de 17.01.2011, am fost intiintata ca-mi va inceta activitatea, am primit preavizul pana in data de 15.02.2011. Mentionez ca am avut gestiune. Am ... (vezi toată discuția)