avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... AJUTOR : CONTRACTUL DE COMISION
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

AJUTOR : CONTRACTUL DE COMISION

buna ziua! va rog sa ma lamuriti si pe mine: voi incheia un contract de comision cu o firma, eu voi primi comisionul, spuneti-mi unde il inregistrez (contractul) la sectia financiara, in ce termen si care va fi impozitul pe care il voi achita???
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 18:21, 27 Iunie 2008
Contractul de comision are ca obiect incheierea de acte de comert in nume propriu dar pe seama altei persoane, in schimbul unui comision.
Aceasta inseamna ca comisionarul trebuie sa aiba, el insusi, calitatea de comerciant (PFA, intreprindere individuala si familiala sau societate comerciala), si in aceasta calitate el va plati impozitele conform legii.
Deci contractul de comision nu se inregistreaza separat la organele financiare, ci comerciantul trebuie sa fie autorizat si inregistrat la organele prevazute de lege, pentru a functiona in mod valabil.

goldfish a scris:
buna ziua! va rog sa ma lamuriti si pe mine: voi incheia un contract de comision cu o firma, eu voi primi comisionul, spuneti-mi unde il inregistrez (contractul) la sectia financiara, in ce termen si care va fi impozitul pe care il voi achita???


Depinde ce contract de comision incheiati.
1. O varianta este cea prezentata Katona Ella.
2. O alta varianta este sa va retina impozit la sursa de catre angajator 10 % si sa platiti la inceputul anului urmator restul de 6 % pe baza declaratiei de venit ( se poate si tot de 16 % daca se specifica clar in contract ) si sa mai dati 6.5 % pentru "sanatate".
In acest caz nu va trebuie autorizare de PFA sau alta autorizare si nici calificare . Dar atentie ca acest caz nu este decat pentru activitati ocazionale, sa nu aveti relatii de subordonare si firma sa nu aibe angajati sau obiect de activitate in acest scop.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colaborare cu persoane fizice neautorizate in baza unui contract de comision? prindeo prindeo Buna ziua, Am deschis recent o firma care se ocupa cu intermedieri, si am nevoie sa colaborez cu persoane fizice pentru a prospecta piata si a-mi gasi ... (vezi toată discuția)
Contract comision-casa de macat? cola cola persoana fizica neautorizata incheie contract de comision cu SA pentru vanzarea de butelii . Nu se utilizeaza casa de marcat desi se vinde catre populatie . ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala ametist ametist Ce deosebiri majore exista in forma de redactare si [u]continut[/u] al actului constitutiv pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, fata de cel al ... (vezi toată discuția)