persoana fizica neautorizata incheie contract de comision cu SA pentru vanzarea de butelii . Nu se utilizeaza casa de marcat desi se vinde catre populatie . Garda financiara aplica amenda in baza lui OUG 28/1999 S.A. pentru neemiterea bonurilor fiscale .Cine are calitate de subiect activ al contraventiei comitentul SA sau comisionarul? temei legal?
Dvs. ati spus contract de comision pentru ca se primeste un comision? Parerea mea este ca s-a dat o calificare gresita/nume gresit contractului.
Eu cred ca fiind vorba de o persoana fizica neautorizata, e vorba de un mandat cu reprezentare, nu de comision, pentru ca un comisionar incheie acte comerciale in nume propriu, dar pe seama comitentului. Ori, o persoana fizica neautorizata nu este comerciant, nu poate face acte comerciale in nume personal, daca nu indeplineste conditiile legale.
Nici agent nu poate fi, pentru ca si acela trebuie sa fie comerciant independent.
Mandatarul simplu, in schimb, chiar daca primeste un mandat comercial ocazional, ("tratarea de afaceri comerciale pe seama si socoteala mandantului') nu trebuie sa aiba calitatea de comerciant, pentru ca face pentru altul ceea ce face (in acest caz, vinde butelii).
Actele juridice se rasfrang asupra comitentului, mandatarul fiind intermediarul, reprezentantul. Deci, incalcarea legii si consecintele acestei incalcari se rasfrang asupra proprietarului buteliilor.
Exista insa in aceasta speta si problema desfasurarii unor relatii de munca fara indeplinirea conditiilor legale. Dar, strict la ce v-ati referit in intrebare, SA-ul trebuie amendat.
Intermedieri
marius_fd
recent am deschis o firma de intermedieri si as dori sa aflu si eu care este contractul cel mai bun pentru intermediarea unei afaceri cu beneficiarul (vezi toată discuția)