avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua, tatal meau a depus cererea de pensie anticipata pe 4 ianuarie, mentionez ca indelineste toate conditiile, azi a primit acasa decizia prin care este refuzat si i se spune sa revina in luna mai, in decizie specifica ca acesta a contribuit 45 ani , 2 luni si 6 zile si este nascut in 18 mai 1951, intrebarea mea este ce se intampla ,de ce a fost respins, toata lumea ne-a zis ca indeplineste toate conditiile, in momentul depunerii acesta a intrebat cum se procedeaza pentru pensia anticipata in acel moment o angajata ia dat o cerere, acesta a completat, e posibil sa-i fi dat o cerere diferita nu pentru anticipat si din acest motiv sa fii fost refuzat? daca sa intamplat intradevar se mai poate face ceva?
putem contesta? era logic k nu ar fi depus dosarul din ianuarie sa iasa la pensie stiind ca nu inmplinise 60 de ani, din pacate eu nu stiu ce cerere i sa dat, si cum sunt oamenii in varsta de buna credinta nu stiu daca a si citit ce a semnat, a mers pe incredere#-o
Va multumesc pt raspuns anticipat
Paste Fericit !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:12, 23 Aprilie 2011
Buna ziua, aceasta este decizia primita : Urmarea examinarii actelor din dosar, se respinge cererea de pensie a solicitantului ( 263/2010).varsta de pensionare este de 59 ani si 7 luni , varsta standard in sistemul public este de 65 ani.stagiu in sistemul public conditii normale de munca este de 35 ani, stagiu total de cotizare realizat este de 45 ani 2 luni si 6 zile. se respinge cererea de inscriere la pensionare pentru limita de varsta deoare nu prevede art.52 din legea 263/2010, aceastuia i se spuna sa revina in luna mai ( imi cer scuze daca nu sunt suficient de coerenta, eu nu sunt in aceiasi localitate cu parintii mei, am scris exact ce mi-au dictat prin telefon, fara anumite amanunte data, numar de dosar ).
Imi cer scuze eu nu lucrez in acest domeniu, nu cunosc legile tocmai de aceea cer lamuriri, am crezut ca a fost suficient faptul sa scriu varsta( am precizat si anul nasterii), anii de munca
Referitor la cerere tatal meu imi spune ca nu a taiat nimic, el nu a vazut ( a semnat ca primaru, scuzati exprimarea)
Am zis ca poate a primit o alta cerere deoarece o vecina in aceiasi situatie, a fost si a intrebat daca au primit grilele de calcul iar raspunsul a fost, nu, asta a fost in data de 14 aprilie 2011, deci am toate motivele sa ma indoiesc de bunele intentii.
Multumesc mult pentru ajutor
O zi buna si Paste Fericit !
1. Colega mea, dna Gabriela Pintea v-a dat solutia legala:
...Ca sa beneficieze de pensie anticipata partiala, tatal dvs. trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii: sa implineasca varsta de 60 de ani si sa realizeze stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Tatal dvs. va indeplini ambele conditii in mai anul acesta, insa este inutil sa discutam despre pensia anticipata partiala, pensie al carei cuantum este diminuat in raport cu cuantumul pensiei anticipate. De ce este inutil sa discutam? Intrucat in mai anul acesta tatal dvs. va indeplini conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata...

2. Asadar in luna mai 2011 va putea solicita pensie anticipata (fara a fi diminuata pensia).

vasilescupetro a scris:
Referitor la cerere tatal meu imi spune ca nu a taiat nimic, el nu a vazut ( a semnat ca primaru, scuzati exprimarea)

Foarte bine ca nu a taiat nimic, inseamna ca dosarul a fost analizat atat din perspectiva indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cat si din perspectiva indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de una dintre categoriile de pensie anticipata.

vasilescupetro a scris:
Am zis ca poate a primit o alta cerere deoarece o vecina in aceiasi situatie, a fost si a intrebat daca au primit grilele de calcul iar raspunsul a fost, nu, asta a fost in data de 14 aprilie 2011, deci am toate motivele sa ma indoiesc de bunele intentii.

Am scris si in mesajul anterior, cererea este una singura.

vasilescupetro a scris:
aceasta este decizia primita : Urmarea examinarii actelor din dosar, se respinge cererea de pensie a solicitantului ( 263/2010).varsta de pensionare este de 59 ani si 7 luni , varsta standard in sistemul public este de 65 ani.stagiu in sistemul public conditii normale de munca este de 35 ani, stagiu total de cotizare realizat este de 45 ani 2 luni si 6 zile. se respinge cererea de inscriere la pensionare pentru limita de varsta deoare nu prevede art.52 din legea 263/2010, aceastuia i se spuna sa revina in luna mai ( imi cer scuze daca nu sunt suficient de coerenta, eu nu sunt in aceiasi localitate cu parintii mei, am scris exact ce mi-au dictat prin telefon, fara anumite amanunte data, numar de dosar ).

Cred ca in privinta pensiei anticipate totul este clar: tatal dvs. va putea solicita aceasta categorie de pensie in mai 2011.

Nu este, insa, deloc clar motivul respingerii cererii pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta. Sunt niste neconcordante in paragraful citat de mine mai sus. O sa va rog sa redati cat mai exact motivul respingerii. Eventual dupa ce trece Pastele ii rugati pe parinti sa va dicteze ce este scris in decizia de pensie (fara numar de dosar sau alte date personale, nu au importanta).

De asemenea, este important sa precizati care este stagiul complet de cotizare, care este stagiul realizat de cotizare si care este perioada lucrata in grupa II de munca, asa cum rezulta din decizia de respingere. O sa va trimit printr-un mesaj privat adresa mea de e-mail, poate aveti posibilitatea sa scanati decizia de respingere si sa mi-o trimiteti ca sa vad exact despre ce este vorba.
Va multumesc foarte mult de ajutor, imi cer scuze ca am fost asa insistenta dar macar acum sunt lamurita.Iar explictia doamnei Gabriela Pintilie a fost pe intelesul meu, chiar nu stiam ca exista atatea categorii de pensie. Va multumesc mult pentru ajutor, o sa fac rost cumva de decizie si o sa va trimit cu siguranta
:offtopic:
vasilescupetro a scris:

...explictia doamnei Gabriela Pintilie a fost pe intelesul meu, chiar nu stiam ca exista atatea categorii de pensie...

Fiindca tot e Pastele maine poate ii dati si un miel dnei Gabriela Pintea. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate beneficia de pensie anticipata partiala? Tuca Anamaria Tuca Anamaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Femeie, nascuta la 28.07.1950; Stagiul de cotizare: 25 ani si 3 luni ; Grupa 2 de munca - 21 ani si ... (vezi toată discuția)
Pensionare clava clava Nascut in ianuarie 1953, sex masculin. Vechime 37 ani, grupa a II-a 31 ani si 8 luni. Cand ma pot pensiona? Va multumesc mult. (vezi toată discuția)
Trecere de la pensie anticipata la pensie cu limita de virsta Dascalu Ana Dascalu Ana Gen:Feminin Data nasterii:1953.02.28 Stagiul de cotizare:38 Alte date:pensie anticipata partiala de la data de 01.10.2009 Intrebare:Beneficiezi de ... (vezi toată discuția)