avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de asigurare sociala si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de asigurare sociala si CCC

buna ziua! din aprilie 2009 platesc la casa de pensii gorj 220ron/luna (2009-20010 am platit 100/luna) . As vrea sa stiu daca am dreptul la maternitate, dak pot lua acea indemnizatie de crestere a copilului , sau ce pot face k sa am acest drept, mentionez ca sunt insarcinata in 10 saptamani. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:24, 23 Aprilie 2011
Acordarea indemnizatiei pentru cresteres copilului nu este conditionata de plata contributiei pentru asigurari sociale ci de faptul ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului s-au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.
Pentru a beneficia de concediu de maternitate trebuie sa platititi contributia de 0,85% la fondul national de asigurari de sanatate conform OUG nr. 158/2005.
1. Contractul de asigurare sociala cu Casa de Pensii va asigura stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie cand veti indeplini varsta ceruta de lege.
2. Plata contributiei la pensii nu are legatura cu concediul de maternitate si cu CCC pana la 2 ani.
3. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, activitati independente sau activitati agricole sau perioade asimilate acestora (somaj indemnizat, concediu medical, concediu de maternitate, CCC, studenta la zi, eleva etc.).
4. Pentru mai multe amanunte cititi OUG 111/2010 si Normele de aplicare a ei.
va multumesc mult!
buna ziua! Va multumesc ca mi.ati raspuns la intrebare, am citit 111/2010, Eu sunt studenta la master(la zi) in ultimu an,deci s.ar putea sa beneficiez de aceasta indemnizatie de crestere a copilului fara a mai plati la fondul national de asigurari de sanatate. ?!Dar mai am o problema, sotul meu lucreaza in strainatate si eu vreau sa nasc in italia, ar fi o problema decizia mea?!
1. Daca ati cititi OUG 111/2010 inseamna ca ati citit si urmatoarele:
Art. 12
Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

2. Puteti sa nasteti unde doriti dvs. dar ca sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC trebuie sa locuiti in Romania cu copilul.
3. Sa luati legatura cu Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale sa va spuna ce acte suplimentare aveti nevoie in cazul in care certificatul de nastere este emis in strainatate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil? cez177 cez177 Buna ziua! Am si eu o intrebare la calcularea indemnizatie de crestere de copil se iau in calcul veniturile pe ultimele 12 luni lucrate. Problema mea este ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil cu stagiu de cotizare 7 luni monicaion monicaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul aspect: o persoana incadrata la o societate comerciala cu conventie civila din data de 1 decembrie 2013, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)