-am studii superioare in economie si masterul la ingineri specializarea,,managementul asigurarii calitati'',
-am scoala tehnica de maistri 2,5 ani, facultatea de stiinte economice 5 ani,si masterul 1,5 ani,dar totusi ma-m dedicat 20 de ani in domeniul tehnic si tot asta ma atrage, nu stiu daca din punct de vedere legal pot trece pe post de inginer?
Un inginer este o persoană cu o pregătire tehnică - teoretică și practică, obținută într-un institut de învățământ superior.
Spre deosebire de oamenii de știință, care studiază natura și fenomenele naturale pentru a stabili principii, axiome și teoreme, inginerii aplică principiile teoretice din matematică și fizică pentru a crea un produs concret, ca de exemplu un rulment sau o tastatură de telefon.
Inginerii pot profesa în proiectarea, organizarea, conducerea și întreținerea proceselor tehnologice din industrie, agricultură, sau și din administrație. Inginerii pot fi și cercetători științifici în diverse domenii de specialitate.
În unele țări din Europa titlul de inginer este limitat prin lege doar la persoanele cu diplomă în inginerie. În Canada, titlul de inginer este limitat doar la persoanele care profesează ingineria.
Asta a fost la nivel de definitii. La nivel practic, pentru ca traim in Romania si ne ocupa tot timpul, pana si blonda Simona Sensual poate fi incadrata in functia de inginer la o firma particulara, daca patronul considera ca duduia cunoaste meserie. In alte state, meseria de inginer este ceea ce este si normal sa fie, adica o casta inchisa, unde se intra foarte greu (examene post-universitare). Inginerii din Canada se numesc PROFESSIONAL ENGINEER, adica inginer profesionist si nu amator. Ei au drept de semnatura notariala, si se afla printre cei mai respectati membri ai societatii, la rang de medic si magistrat.
La noi, stim cum e treaba... eu cred ca daca ati terminat un ASE sau o facultate particulara... plus masterat care sa ma ierte Dumnezeu, dar asigurarea calitatii se face in politehnica intr-un semestru, fiind la nivel de colocviu, mai aveti pana la a fi inginer in asigurarea calitatii. Care e o meserie de borderline engineering, oricum.
Ati incercat cu o politehnica la stat, adica acolo unde se produc ingineri ? S-ar putea sa va placa, daca tot aveti abilitati in materie de matematica, fizica, chimie si inca vreo 30 de specialitati.
@cristi_afrim:
De ce contează aşa mult cum sunteţi „încadrat”? Cât timp aduceţi bani şi sunteţi mulţumit de salariu şi de munca dumneavoastră, nu-mi dau seama cât poate aduce în plus o hârtie. Contează să aveţi satisfacţie profesională şi financiară, cred eu.
@noiklosa:
De ce suprareglementarea unor meserii precum cea de inginer este neapărat o idee bună? Ce e ăla drept de semnătură notarială? Care e problema dumneavoastră cu un patron care alege să-şi risipească banii pe Simona Sensual? ªi, mai ales, de unde atâta aroganţă?
@ kv.. whatever.
:-)
Interesant lucru sa fiti atat de arogant incat sa nu acceptati realitatea, si anume aceea ca:
1. reglementarea unei meserii elimina incompetentii, produsele de slaba calitate, frauda fiscala samd. Dumneavioastra probabil ca v-ar place sa fiti tratat de un medic chirurg care tocmai a terminat facultatea la Cocarlatele din Deal, sectia fara frecventa. Sau sa va scoata dintii o blonda cu diploma de la Institutul de Relatii Stomatologice Internationale "George Bush"" din Cleja. Sau sa fiti judecat la un proces de un magistrat care a terminat Dreptul la vreo facultate particulara, cursuri prin corespondenta. Sau sa va pomeniti ca in loc ca masina sa franeze atunci cand apasati pe pedala corespunzatoare, aceasta accelereaza (ca urmare a design-ului prost facut de un inginer incompetent).
2. exista state, precum SUA, Canada, Australia si nu numai, unde notarul are mult mai putine prerogative, si ca atare daca un cetatean doreste sa faca o declaratie oficiala, merge la vecinul lui de strada care este Inginer Profesionist, iar acesta ii stampileaza declaratia. Ce e rau in asta ? Sunt societati unde regula nu este sa minti, unde nici dracul nu fraudeaza fiscul, unde oamenii se respecta intre ei. Nu stiu daca sunteti la curent cu faptul ca in Canada, de pilda, la alegeri nu se voteaza cu stampila, ci cu creionul. Canadienii nu fraudeaza alegeri, si ca atare nu e nevoie de stampile inregistrate pentru ca electorii sa se comporte normal si legal. In acest context, declaratiile notariale se dau in fata unui om respectat de comunitate pentru meseria pe care o are, si aici se incadreaza, cum spuneam, si inginerii profesionisti. Cautati pe google APEO, ca sa aflati mai multe informatii.
3. Una dintre problemele fundamentale ale Romaniei este lipsa de competente, in sensul ca o multime de indivizi au, chipurile, studii superioare, insa poseda extrem de slabe abilitati in meseria respectiva. Problema nu este numai a clientilor, ci si a colegilor incompetentilor, a colegilor care au facut pe bune o scoala, care au muncit ani de zile din greu ca sa obtina o diploma, care intr-adevar sunt competenti, dar care la capatul zilei intra in aceeasi categorie cu cei care fac o facultate la fara frecventa, care au diplome prin corespondenta, eliberate de facultati particulare obscure. Este nedrept fata de cei care au muncit sa ii pui in aceeasi oala cu cei care nu au muncit.
Repet - atunci cand intrati in sala de operatie ca sa va salveze un medic viata, o sa fiti bucuros daca acesta este arogant, dar competent. Nemtii sunt un popor arogant, dar tot ceea ce produc este a dracului de bun.
Am rugamintea sa cititi regulamentul de postare in Forum. Mesajul dvs. este inutil intrucat nu raspunde intrebarii utilizatorului si deviaza discutia. Multumesc!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
@cristi_ifrim
Ati intrebat daca, din punct de vedere legal, puteti fi incadrat ca inginer. Raspunsul nu poate fi decat "nu", intrucat nu aveti studiile necesare. Intr-o societate care nu confunda aroganta cu normalitatea, ar trebui sa fie imposibil sa ocupati un post pentru care nu aveti studiile necesare.